Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Je čas sázet cibuloviny. Na jaře zahradu rozzáří narcisy, tulipány, krokusy i modřence

/
  • Jarní cibuloviny svými výrazně zbarvenými květy rozzáří každou zahradu.
    Jarní cibuloviny svými výrazně zbarvenými květy rozzáří každou zahradu. (shutterstock.com)
    7. září 2016 ● 06:00

    Žluté, modré, červené, fialové... První z výrazně zbarvených květů cibulovin se často objeví už na sněhu. Poslové jara vykukující z rozmrzající půdy potěší oko, ve váze rozzáří každý interiér. A právě teď je ten nejlepší čas na jejich výsadbu. My vám poradíme, jak na to!

  • 1.

    Co vám na jaře vykvete

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pěstovat je není vůbec těžké. Zvládne to i zahradník amatér. Výsledný efekt je ale dokonalý. Bonusem navíc je, že je stačí vysadit jednou a budou zahradu zdobit několik příštích let. Klidně i desítky. Je jen na vás, jestli se rozhodnete pro něžné sněženky a bledule, křehké krokusy, žlutě zářící narcisky, nebesky modré ladoňky a modřence, voňavé hyacinty, všemi barvami hýřící tulipány nebo třeba kombinaci všech zmiňovaných květin. Vybírat můžete z nepřeberného množství druhů, barevných odstínů i tvarů květů. Pár dní na rozmyšlenou ještě máte. Jarní cibuloviny se vysazují od poloviny září až do konce října. Jen tak stačí do zimy vytvořit dostatečně husté kořeny a na jaře pak rozkvést v celé své kráse.

     

  • 2.

    Kam s nimi

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Míst, kam jarní cibuloviny umístit, je spousty. Nádherně budou působit podél cestiček, kolem záhonů, zakrslé druhy ozdobí skalku. Působivé je ale i umístění v malých skupinkách v trávníku. Na to se nejlépe hodí sněženky, bledule a krokusy. Odkvetou totiž dřív, než je třeba začít sekat trávu, takže si jejich krásu můžete plně vychutnat. Dají se z nich ale vytvořit i celé barevné koberce. Některé cibuloviny pak můžete zasadit pod stromy a keře, zvláště pod listnaté, které na jaře před olistěním propouštějí dostatek světla.

     

  • 3.

    Jakou potřebují půdu

    Šafrán kvete bíle, žlutě, fialově, modře i pruhovaně od března do dubna. Sází se do hloubky 7 až 10 cm na slunné až polostinné stanoviště. Dorůstá do výšky 15 cm a nedělá mu dobře sousedství jiných rostlin. Na trávníku se mu vyhýbejte, dokud mu nezežloutnou listy. Hodí se i do nádob.
    Autor: Shutterstock.com

    Cibuloviny sice nejsou příliš náročné na pěstování, potřebují ale slunné stanoviště s výživnou propustnou půdou. Tu můžete vylepšit vyzrálým kompostem nebo kravským hnojem. Kvůli němu ale nemusíte začít chovat skot. Koupíte ho i granulovaný. Pozor na těžší zamokřené půdy. V nich by cibule mohly začít hnít. Odlehčit je můžete přidáním písku. Sucho je pro cibuloviny důležité především v létě, kdy se v době klidu zatáhnou. Proto je můžete vysadit na záhony mezi letničky, které mají velkou spotřebu vody a budou jí k sobě stahovat.

     

  • 4.

    Pozor na hloubku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Cibulky sněženek, bledulí, krokusů a dalších předjarních květin nemusíte sázet příliš hluboko, ale měly by být zcela schované pod hlínou. Narcisky patří do hloubky dvaceti až třiceti centimetrů, tulipány sázejte do jamek, které by měly být třikrát hlubší, než je výška cibulek. Cibule hyacintů vysazujte do hloubky asi patnácti centimetrů.

    Skvělým pomocníkem při výsadbě cibulovin jsou plastové košíčky. Ty koupíte za pár korun v mnoha různých velikostech i tvarech. Výhodou je, že vám cibulky neokoušou hlodavci a navíc je v případě potřeby snadno nepoškozené vyndáte ze země.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy