Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak mít příští rok dokonalý trávník? Dopřejte mu teď tu správnou péči!

/
  • Dokonalý trávník není věda, když se vyhnete nejčastějším chybám
    Dokonalý trávník není věda, když se vyhnete nejčastějším chybám (Shutterstock.com)
    23. září 2016 ● 06:00

    Kdo by nechtěl, aby jeho trávník připomínal golfový pažit. Jenže realita je bohužel často úplně jiná. Místo nádherné zeleně máte okolo domu prořídlý porost se zahnědlými místy. Pokud chcete, aby vám ho napřesrok sousedi záviděli, nesmíte právě teď na podzim péči o něj zanedbat. Na konci vegetačního období se totiž dají napravit mnohé nedostatky.

  • 1.

    Vezměte do ruky sekačku

    Autor: archiv firmy VIKING

     

    Možná si myslíte, že už je zbytečné sekačku z kůlny či garáže vytahovat, ale jde o jeden z nejdůležitějších kroků přípravy zazimování trávníku. Z posečeného trávníku mnohem lépe odstraníte suchou trávu a mech, ale také ho snadněji provzdušníte. Počkejte si ale na den, kdy nebude pršet. V létě jste sice trávu sekali výš, aby trávník nevysychal, ale teď výšku sečení nastavte jen asi na dva až tři centimetry. 

     

  • 2.

    Provzdušněte ho

    vertikutator
    Autor: archiv

     

    I trávník potřebuje dýchat. Když ho dusí neprodyšná vrstva odumřelých zbytků rostlin, plevele a mechu, nemají totiž živiny ani vláha, šanci dostat se ke kořenům. Trávník pak chřadne, řídne a objevují se v něm zahnědlá místa. Řešením je jeho provzdušnění. Právě konec září a začátek října je pro to ideální. Pomůže vám stroj podobný sekačce s názvem vertikutátor. Ten travní plsť odstraní, trávník provzdušní, ale také zmladí tím, že nože přesekají travní výběžky a podpoří tak tvorbu nových. Nože ale nastavte tak, aby zajížděly jen do hloubky asi dvou až čtyř milimetrů.

  • 3.

    Nezanevřete ani na hrábě

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Zahradní stroje jsou sice skvělými pomocníky, přesto ale budete muset nakonec vzít do ruky hrábě. Těmi odstraníte nejen vertikutátorem uvolněný mech, ale také spadané listí, které dokáže zvláště při deštivém počasí napáchat značné škody. Trávník se pod jeho vrstvou totiž zapařuje, a tak vznikají skvělé podmínky pro následný rozvoj trávníkových plísní.

  • 4.

    Dosijte ho

    Autor: Shutterstock.com

     

    Holá nebo prořídla místa ještě teď na podzim dosijte. Vyberte si travní směs, která je na obnovu určená. Ta obsahuje druhy, které rychle klíčí, vzcházejí a rostou. Osivo zapravte do půdy mírně zkypřené vertikutátorem nebo hráběmi, pokryjte trochou substrátu a zavlažte. Běžná doba zaklíčení nových semen je asi měsíc, po tu dobu by teploty neměly trvale klesnout pod 5 °C.

  • 5.

    Dopřejte mu živiny

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Po vertikutaci nesmíte zapomenout rozházet na trávník speciální podzimní hnojivo s vysokým podílem draslíku. Ten ho posílí a připraví na zimu. Podporuje totiž vyzrávání rostlinných pletiv a přispívá ke snížení obsahu vody ve tkáních. Ochrání ho tak před vymrznutím i sněžnou plísní. Nikdy nepoužívejte stejné hnojivo jako ve vegetačním období. Má totiž vysoký obsah dusíku, který podporuje růst rostlin, který vy teď naopak potřebujete utlumit.

  • 6.

    Nezapomeňte zavlažovat

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    I teď na podzim, zvláště jestli jste dosívali, potřebuje trávník dostatek vláhy. Pokud je podzim sušší, musíte mu ji dopřát vy. Nepřežeňte to ale zase, abyste si semena a hnojivo neodplavili.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy