Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak pěstovat chryzantémy, aby vydržely dlouho krásné a pestrobarevné

/
  • (shutterstock.com)
    3. října 2016 ● 06:00

    Jejich syté barvy rozzáří balkon, parapet i zahradu. Záplava květů ozdobí každý interiér. Už několik let jsou symbolem přicházejícího podzimu. Listopadky, jak se také chryzantémám říká, totiž kvetou od srpna až do zimy. Výhodou je, že je seženete nejen ve specializovaných obchodech s květinami, ale i v každém větším supermarketu. Víte ale, jak se o ně správně postarat, aby už za pár dnů neuhynuly?

  • 1.

    Odkud vlastně pocházejí

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Věděli jste, že původní domovinou této krásné trvalky je Čína a Japonsko, kde po staletí patří vůbec k nejoblíbenějším květinám? V Číně je chryzantéma považována za symbol dlouhého a šťastného života, v Japonsku se dokonce stala znakem císařů a dostala se až na jejich pečeť. V minulosti se pěstovala především venku na zahradách, v posledních deseti až patnáci letech se ale ve střední Evropě rozšířilo pěstování hrnkových chryzantém.

     

  • 2.

    Kde všude je můžete využít

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Hrnkové chryzantémy mají skutečně široké využití. Jsou nejoblíbenější květinou k dušičkové výzdobě hrobů, vysazují se do truhlíků jako součást podzimních aranžmá, parádu ale udělají i doma v květináči. Oblíbené jsou nejen díky svým zajímavým květům v mnoha krásných barvách od bílé přes žlutou, oranžovou, až po sytě fialovou, ale i proto, že kvetou poměrně dlouho. Populární jsou především ty drobnokvěté, i velkokvěté však mají své kouzlo. Navíc můžete vybírat z mnoha vyšlechtěných druhů, záleží, zda se vám líbí ty s jednoduchými květy nebo ty plnokvěté. 

     

  • 3.

    Co potřebují pokojové chryzantémy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud se rozhodnete pěstovat chryzantému v bytě, zapamatujte si, že vyžaduje jasné rozptýlené světlo. Běžná pokojová teplota jí příliš vyhovovat nebude. Nejlépe poroste a bude prospívat při teplotě okolo šestnácti stupňů Celsia. Při takhle nízkých teplotách vám rostlina bude mnohem déle kvést. Pokud má rostlina zvadlé listy, příčinou je nedostatek vody. Důležité je nenechat substrát nikdy vyschnout. Chryzantémě proto dopřávejte pravidelnou zálivku. Při vyšších teplotách je vhodné ještě rosit listy.

     

  • 4.

    Kam s nimi po odkvětu

    Autor: shutterstock.com


    Chryzantémy pořízené v supermarketu bohužel nejsou vhodné pro dlouhodobé pěstování jako pokojové květiny. Po odkvětu je proto nemusíte přesazovat do jiného květináče. Smiřte se s tím, že jde o sezonní rostlinu, která se po odkvětu obvykle likviduje. Pokud je vám ale líto ji vyhodit a máte zahradu, můžete ji zasadit do skleníku a na jaře pak přemístit na záhon. Chryzantéma je totiž poměrně citlivá na mráz a teploty pod nulou by nepřežila.
  • 5.

    Vyzkoušejte čaj z jejích květů

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nálev z květů, listů i kořenů se využívá už po tisíce let. Čaj připravený nejen z květů chryzantém má antiseptické účinky, zabraňuje infekcím dýchacích cest, snižuje horečky i bolesti hlavy, očišťuje játra, zlepšuje vidění, odstraňuje bolest, záněty a únavu očí, snižuje vysoký krevní tlak, uvolňuje křeče. Příznivé účinky má chryzantéma i při snižování vysokého krevního tlaku, účinně pomáhá i diabetikům. Čaj připravený z jejích listů, do kterého se přidávají i sušené květy, je navíc velmi osvěžující. Vhodný je nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy