Tu největší dřinu se dřevem a spadaným listím máte za sebou, ale nechce se vám do úklidu? Svěřte ho strojům! Proč vyhazovat větve, když s nimi můžete zatopit nebo pohnojit zahradu? Stačí použít drtič nebo štěpkovač a výsledkem bude skvělý materiál na kompost či na podpal do kamen. Konečné zametení nepořádku, ale třeba i prvního prašanu, za vás pak obstará šikovný zahradní vysavač.

Co nevysají, to odfouknou!

Zahradní vysavače fungují ve dvou směrech: Co nevysají, to odfouknou. Kompaktní přístroj tvoří dvoukomorová trubice, jejíž horní část slouží k nasávání, zatímco spodní vypouští vzduch ven jako trubice fukaru. Vysavač hromadí díky podtlaku lehký, suchý zahradní odpad v připojeném vaku. Šikovným zpětným chodem potom snadno rozfoukáte listí nebo čerstvě napadaný prašan na zámkové dlažbě před domem, případně profouknete okapy.

Pokud byste takového pomocníka ocenili, můžete vyzkoušet své vědomosti a štěstí v soutěži v závěru článku. Cenu do ní, elektrický vysavač listí/fukar Levita BV 2500, věnovala společnost Mountfield.

Co vysají, dejte do kompostéru…

Fukary se s nepořádkem vyrovnají snadno a rychle a kompostéry pak zbytky dokonale zpracují. Ten správný kompostér by měl být vyroben z kvalitního vysokohustotního polyetylenu, který odolává mrazu a nekroutí se na sluníčku. Kvůli působení vzduchu jsou důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko, umožňující doplnění dalšího odpadu. Hodí se též otočný ventil, jímž můžete regulovat přívod vzduchu, a tak podle potřeby určovat rychlost rozkladu. Volné dno zajišťuje styk s půdou a přístup užitečných mikroorganismů, červů a žížal. Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu. 

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy. Je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu.
Autor: Mountfield

Do kompostéru patří jednak pevný a suchý „hnědý“ odpad, který představují větve, piliny, hobliny, kůra, popel ze dřeva, papírové kapesníky či ubrousky, a jednak měkký a vlhký „zelený“ odpad: posekaná tráva, plevel, drny, listí, zbytky ovoce a zeleniny. Ze zbytků domácnosti lze využít také staré pečivo, kávovou sedlinu, použité pytlíky od čaje, skořápky vajec a ořechů či zbytky podestýlek domácích zvířat. Čím pestřejší složení, tím lepší výsledná kvalita. Hrubší a vzdušný hnědý odpad se dává na spodek kompostéru, na něj se střídavě kladou tenčí vrstvy zeleného a silnější vrstvy hnědého odpadu.

Běžný kompost uzraje za dva až šest měsíců. Během té doby je dobré hmotu jednou až dvakrát překopat nebo přehodit, aby se provzdušnila a načechrala. Můžete ho použít jako mulč: zjara ho umístíte na záhon a do země zapravíte až na podzim, aby stihl dozrát během sezóny. Chcete-li tlení urychlit, můžete do kompostéru přimíchat zralý kompost nebo chlévský hnůj. Opravdu správný kompost by však měl zrát celý rok. Počkat se v tomto případě vyplatí, výsledkem bude úrodná, vyzrálá prsť, vonící po lesní půdě.

…a zbytek spalte v kamnech

Odřezané větve je škoda nechat jen tak ležet pod stromem. Drtiče je rozsekají na malé kousky, které můžete použít jako kompostovací nebo mulčovací materiál. Snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem.

Zahradní drtič Powercut 2500 s úspěchem využijete při běžném zpracování větví na zahradě. Poradí si i s větvemi o průměru až 40 mm. Nadrcené štěpky jsou ideálním materiálem na kompost nebo mulč.
Autor: Mountfield

Štěpkovače potom rozřežou větve na trochu větší kousky, s nimiž můžete zatopit v krbových kamnech. A pak už jen zbývá si užívat podzimní pohody u sálajících krbových kamen s výhledem z okna na uklizenou zahradu…

Tichý štěpkovač Powersilent 2800 vyniká vysoce odolným řezným kotoučem a komfortním ovládáním.
Autor: Mountfield

Vyhrajte vysavač/fukar od Mountfieldu!

Vyhrajte s Blesk.cz elektrický zahradní vysavač listí/fukar LEVITA BV 2500 od společnosti Mountfield! 

 

Elektrický vysavač LEVITA BV 2500
Autor: Mountfield

Zahradní vysavač listí/fukar LEVITA BV 2500 překvapí kombinací výkonu 2 500 W a nezvykle nízké hmotnosti. Pouhou změnou polohy klapky je možné tento kompaktní přístroj snadno přeměnit ve výkonný fukar o maximální rychlosti 210 km/h. Kolečka umožňují snadnější manipulaci a udržování výšky trubice nad zemí. Vak na listí má objem 45 l. 

Soutěžní otázka:

Zahradní elektrický vysavač LEVITA BV 2500 slouží…

A) pouze k nasávání dovnitř

B) k foukání směrem ven

C) k nasávání dovnitř i foukání směrem ven

Soutěž byla ukončena. Výhercem se stává paní Martina Netřebová z Prahy.

Celá pravidla jsou k dispozici zde.