„Vertikutace by se správně měla dělat dvakrát ročně: na jaře a na podzim. Jedině tak docílíte toho, aby byl váš trávník sytě zelený a patřičně hustý bez vybledlých míst s řidším porostem. Nože vertikutátoru nejprve nařežou drny a pružiny následně vyhrabou z trávníku všechny nečistoty. Do půdy se díky vertikutaci dostanou vzduch, voda i potřebné živiny, čímž se nastartuje správný růst trávníku,“ vysvětluje Product Manager Jan Melena.

Ideálním termínem pro podzimní vertikutaci je září a první polovina října. Měli byste před ní zahradu posekat a počkat pak dva nebo tři dny.

Snadná manipulace
Autor: Mountfield

K nejrozšířenějším vertikutátorům na trhu patří elektrické a výkonnější benzinové stroje. Při výběru vertikutátoru je důležité si uvědomit, jak velkou travní plochu chceme vertikutovat.

V případě menších ploch a dostupnosti elektrické energie je vhodné zvolit vertikutátor elektrický. Je lehčí, tišší, skladnější a také méně náročný na údržbu. Práci s ním zvládnou bez problémů i ženy.

Vysoký výkon
Autor: Mountfield

Benzínové stroje jsou oproti elektrickým výkonnější díky silnějším motorům a většímu záběru. Práce s nimi je mnohem rychlejší, a vhodné jsou proto i pro rozlehlé a členitější travní plochy.

Ať už použijete jakýkoli vertikutátor, mějte na paměti, že vertikutací péče o trávník nekončí. Pokud se vám zdá, že vertikutátor trávník poničil a vypadá, jako když se přes něj přehnalo stádo slonů, nemějte strach. Naopak: je to známka toho, že jste vertikutaci provedli důkladně a správně.

Posílí travní kořeny
Autor: Mountfield

Odhalená holá místa se znovu dosejí (rozhodně před příchodem prvních mrazíků) a neměli byste opomenout ani správné trávníkové hnojivo. V těchto měsících volte speciální podzimní hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku a celkově upraveným poměrem živin. Až se po zimě začne trávník probouzet k životu, určitě bude díky podzimní vertikutaci v daleko lepší kondici. Když to zopakujete na jaře, odměnou bude krásně zelený a hustý trávník. Vaši sousedi zblednou závistí a příště už určitě budou vertikutovat také.