Díky použiti tradičních technik výroby je každý kus kachle originál půvabný na pohled a lišící se v drobnostech od ostatních. Keramické kachle mohou mít navíc spoustu barevných odstínů a nejrůznější tvar, takže s designem kamen můžete čarovat od venkovské klasiky až po elegantní modernu.

Kachlová kamna Gerona s praktickým místem pro uložení palivového dřeva je možno vybrat ve třech barevných provedeních: srnčí, sahara a olivově zelená. Vytápěná odkládací plocha v horní části kamen udrží kávu nebo čaj příjemně teplé po celý den. Může posloužit i na nádobku s vonným olejem. Kamna mají výkon 6 - 11 kW a zvládnou vytopit prostor 180 m3. Topí se v nich dřevěnými poleny a ekobriketami.
Autor: Mountfield

Hřejí, i když oheň vyhasl

Ve prospěch kamen s větším podílem keramického obkladu mluví i technické argumenty: Mají vysokou tepelnou účinnost a velmi ekonomický provoz s nízkou spotřebou paliva. Skvěle totiž akumulují teplo, které se z nich uvolňuje postupně.

Nezanedbatelným argumentem jsou také malé nároky na obsluhu (stačí přiložit dvakrát denně), prakticky žádný servis, velmi dlouhá životnost. A samozřejmě ekologický princip spalování.

K nevýhodám kachlových kamen pak patří vyšší hmotnost a delší roztápění. Pro občasné zatápění na chalupě je proto lepší pořídit si dvouplášťová plechová kamna, například UNI 1700, případně malá litinová kamna Trenk, která se rozehřejí hned.

Už staří Římané…

Maximální využití tepla zajistí u krbových kamen princip hypokaustního vytápění, který využívali v lázních už staří Římané. Je založen na uzavřeném systému cirkulace ohřátého vzduchu. Srdce hypokaustu tvoří uzavřený prostor, v našem případě obestavěná kamnová vložka, osazená akumulačními prstenci. Teplý vzduch v ní koluje: ohřátý stoupá vzhůru, chladnější klesá a znovu se ohřívá. Vznikající sálavé teplo se pak akumuluje v prstencích a přenáší do vnějšího pláště s kachlovými obklady. Kachle potom teplo rovnoměrně vyzařují do místnosti ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

U hypokaustu si sice připlatíte za speciální kamnářské práce i materiály, ale ušetříte na topivu. Tento způsob vytápění má vysokou účinnost, nízkou spotřebu paliva a nevyžaduje časově náročný servis. Přikládá se obvykle jednou za 12 hodin a vzniká jen minimální množství popela.

Kachlová kamna Sara zaujmou neotřelým designem, díky kterému se stanou dominantním prvkem zejména moderního interiéru. Prostorné proskleni krbových dvířek zajistí zážitek ze živého ohně, originálně zpracovaný kachlový obklad zase teplo, které bude z kamen sálat ještě dlouho po vyhasnutí ohně. Kamna můžete vybírat ve dvou atraktivních barevných provedeních: cappuccino a medovník. Kamna mají výkon 2 - 6,3 kW, takže zvládnou vytopit prostor 113 m3. Topí se v nich dřevěnými poleny, ekobriketami a uhelnými briketami.
Autor: Mountfield

Jak spočítat výkon kamen?

Aby jakákoli kamna včetně kachlových optimálně fungovala, musíte mít správně spočítaný jejich výkon. Pro základní orientaci můžete vyjít z předpokladu, že 1 kW výkonu vyhřeje 20 - 40 m³ podle toho, zda se jedná o starý dům nebo novostavbu. Musíte totiž vzít v úvahu tepelné úniky. Na vytopení staršího domku budete potřebovat podstatně větší výkon.

Příklad: Máte udržovaný domek z 80. let (střecha slušně zaizolovaná, plastová dvojitá eurookna) o ploše 100 m2 a výšce stropu 3,2 m. Vytápíte tedy 320 m3. Vzhledem ke stavu domu vydělíme tento objem 30 (průměrná hodnota mezi 20 – 40 m3), tedy 320 : 30 = 10,67. Kamna by tedy měla mít výkon přibližně 11 kW.

Hrubý odhad si ale nechte potvrdit topenářem nebo odborným prodejcem kamen, zejména jestliže chcete mít kamna jako hlavní zdroj tepla. Měla by totiž být vytížena tak akorát. Jestliže výkon podceníte a budete kamna přetěžovat, mohou přehřátím popraskat. Když naopak zakoupíte kamna příliš silná, budete přikládat málo, abyste nepřetápěli. Tím zakouříte skla, nehledě na to, že topný systém nebude fungovat optimálně.

Nenápadná elegance v prostém designu – to jsou kamna Lascar. Mimořádně široké topeniště pojme polena dlouhá až půl metru. Díky celokachlovému opláštění budou kamna sálat teplem ještě dlouho po vyhasnutí ohně. Vybírat můžete ze dvou barev kachlů: elegantní bílé a klasické srnčí hnědé. Kamna mají výkon 4 - 11 kW a zvládnou vytopit prostor 160 m3. Topí se v nich dřevěnými poleny a ekobriketami.
Autor: Mountfield

Zahřejí, potěší, ušetří

Váháte? Zbytečně… Krbová kamna zahřejí na těle i na duši, vytopí celý byt a ještě ušetříte. Stačí srovnat, kolik stojí kubík plynu nebo kilowatt elektřiny – a na kolik vás vyjde dřevo, pelety či uhlí. Zjistíte, že investice do pořízení kamen se vám nejpozději za rok a půl vrátí v rozdílu cen topiva.

Náklady na vytápění za rok
Autor: Kalkulačka nákladů na vytápění dle druhů paliva, www.mujkotel.cz