Vytopíte s nimi nejen chatu či chalupu, ale klidně i rodinný domek. Můžete jimi jen přitápět v kombinaci s jiným zdrojem, ale spolehlivě poslouží i jako hlavní zdroj tepla. Připojení je přitom jednoduché: Stačí pevná a nehořlavá podlaha a díra do komína nad ní.

Levné vytápění, luxusní životní styl

Levné vytápění není jedinou výhodou krbových kamen, osobitý půvab jim dodávají prosklená dvířka. Pohled na plameny zahřeje nejen tělo, ale také duši. Večerní hřejivou pohodu, kdy se v kamnech ozývá jen tiché praskání dřeva a po stěnách tančí odrazy plamenů, obyčejný radiátor nikdy nevyčaruje. Kam se hrabe kotel schovaný ve sklepě na sálavé teplo živého ohně! Pohled na něj udělá z obýváku romantický zámecký pokoj či útulnou venkovskou světničku.

Krbová kamna Falun s jednoduchým, neutrálním designem splňují nejpřísnější současné normy. Horní části dominuje stříbrná litinová plotýnka pro ohřev nápojů či jídla, dole najdete praktický prostor pro uložení palivového dřeva. Výkon 5 kW určuje použití těchto kamen především v prostorách do 140 m3. Kamna mají zadní vývod kouřovodu a záruku 7 let.
Autor: Mountfield

S výměníkem, nebo bez něj?

Jestliže potřebujete jen doplňkové topení, případně topit v malé chatě, postačí klasická krbová kamna. Ta vytopí hlavní místnost, ve které budou umístěna, a otevřenými dveřmi se teplo rozšíří dál. Jestliže ale chcete hlavní zdroj tepla pro větší byt nebo domek, určitě uplatníte krbová kamna s teplovodním výměníkem.

Výměník se napojí na rozvod tepla do jednotlivých místností prostřednictvím trubek a radiátorů a vytopí pak bez problému celý byt včetně bojleru na vodu. Nemusí být přitom připojen nastálo. Je možné ho odstavit, nahradit záslepkou a v případě nutnosti zase znovu do systému zapojit.

Pokud pak chcete maximálně ušetřit na topivu a navíc se chovat ekologicky, můžete zvolit nejmodernější kamna s terciárním spalováním. Jde o spalovací proces, jenž zužitkovává zbytkové hořlavé plyny, které by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem. Prodlužuje se tak doba hoření, snižuje celková spotřeba paliva a klesá obsah škodlivin.

Model Bryne s výměníkem je po technické stránce naprosto ojedinělý. Externí přívod vzduchu podporuje efektivní terciární spalování. Funkce Easy Control pak umožňuje pohodlné ovládání všech tří vzduchů (primární, sekundární i terciární) pomocí jednoho ergonomicky vhodně umístěného regulátoru. Kamna mají výkon 3,3 – 10 kW, maximální vytápěcí schopnost 184 m3 a záruku 7 let. Exkluzivně je koupíte pouze v prodejnách Mountfield.
Autor: Mountfield

Základem je dobře počítat

Aby kamna optimálně fungovala, potřebujete dobře spočítat jejich výkon. Krbová kamna totiž musí být správně vytížena. Jestliže výkon podceníte a budete je přetěžovat, mohou přehřátím popraskat. Když naopak zakoupíte kamna příliš silná a budete přikládat málo, abyste nepřetápěli, zbytečně zakouříte skla a topný systém nebude fungovat optimálně. 

Tradiční, lety a generacemi osvědčena kamna UNI 1550, lidově známá jako Petra, ale nyní navíc s proskleným průzorem do topeniště. Jsou ideální k vytopení chaty, chalupy, dílny či jiných menších prostor. Mají zadní kouřovod, výkon 2,5–5,5 kW a maximální vytápěcí schopnost 110 m3.
Autor: Mountfield

Pro základní orientaci můžete vyjít z předpokladu, že 1 kW vyhřeje v průměru asi 30 m³. Hodně ovšem záleží na celé stavbě – jak je dům starý a izolovaný, jaké jsou tepelné úniky. Vyplatí se proto nechat svůj hrubý odhad potvrdit topenářem nebo odborným prodejcem kamen. Ten se vás bude ptát na tyto základní parametry: 

  • Velikost prostoru, který chcete vytopit. Spočítáte ho snadno: vynásobíte užitnou plochu bytu výškou stropu.
  • Výšku komína, případně jeho tah.
  • Průměr sopouchu neboli kouřovodu, abyste mohli kamna správně zapojit do komína.

Přijde vám to všechno jako spousta starostí? Věřte, že se vložená energie a investice vyplatí! Jen si srovnejte, kolik stojí kubík plynu nebo kilowatt elektřiny – a na kolik vás vyjde dřevo, pelety či uhlí… Zjistíte, že investice do pořízení kamen se vám za rok a půl vrátí v rozdílu cen topiva. To už přece stojí za úvahu!