Na litinová kamna je prostě pěkný pohled: už samotný materiál, tmavě šedá, matně lesklá litina působí dojmem, že vydrží věky věků. A není to jen dojem.

Malá, jednoduchá celolitinová kamna Trenk představují ideální řešení na chatu či chalupu, ať už jako hlavní zdroj tepla nebo občasné přitápění. Systém bezroštového spalování bez popelníku šetří práci, popel se vybírá lopatkou jednou za několik dní. Kamna mají výkon 8 - 11 kW a vytopí až 160 m3. Topí se v nich dřevem, dřevěnými a uhelnými briketami.
Autor: Mountfield

Materiál, který nemá chybu

Masivní šedá litina je technická slitina železa s uhlíkem o obsahu vyšším než 2,14 % a dalšími prvky (křemíkem, manganem, fosforem a sírou). Vyznačuje se vysokou pevností v tlaku a tepelnou vodivostí. Je velmi odolná vůči propálení, topením se nepoškozuje ani nemění tvar.

Litinová kamna v sobě spojují výhody plechových a kachlových kamen: Rychle se zahřejí jako krbová kamna z dvojitého plechu, ale dokážou akumulovat sálavé teplo, které vyzařují ještě dlouho po vyhasnutí ohně jako kachlová kamna.

Masivní široká litinová krbová kamna s prostorným celolitinovým topeništěm můžete koupit ve verzi s výměníkem (Tena Termo) či bez něj (Tena). Nejenže mají vysoký výkon, zároveň je na ně pěkný pohled: Litinové odlitky s ručně zdobené reliéfními ornamenty potěší oko stejně jako velká prosklená dvířka, umožňující nádherný pohled na oheň. Sekundární vzduch omývá sklo dvířek, takže nedochází k usazování nečistot. Kamna mají výkon 8 - 11, resp. 15 - 20 kW (s výměníkem) a vytopí 200, resp. 360 m3. Topí se v nich kusovým dřevem a ekobriketami.
Autor: Mountfield

Do obýváku i do kuchyně

Zajímavá litinová kamna nově zavedla na trh společnost Mountfield. V její nabídce najdete šikovná jednoduchá kamna Trenk s bezroštovým spalováním, která představují ideální volbu na chatu či chalupu, ale také masivní široká kamna s prostorným celolitinovým topeništěm, která můžete koupit ve verzi s výměníkem (Tena Termo) či bez něj (Tena). Nabídku potom doplňuje litinový sporák s troubou, který využijete nejen k vaření a pečení, ale také k sušení a vytápění. Na všechna tato kamna dostanete záruku 7 let a dovezou vám je až k domu.

Litinový sporák s troubou Sporák Plamen 850 Glas využijete nejen k vaření a pečení, ale také k sušení a vytápění. Základní konstrukce včetně topeniště a plotny je vyrobena z kvalitní litiny, opláštění ze smaltované oceli. Sporák má výkon 8 - 11 kW a vytopí až 160 m3. Topí se v něm dřevem a dřevěnými briketami.
Autor: Mountfield

Tipy a triky pro začátečníky

Okouzlila vás litinová krbová kamna nebo sporák natolik, že jste se rozhodli do nich investovat? Nebudete litovat, vložené počáteční náklady se vám rychle vrátí v ušetřených nákladech na topení. A my vám nabízíme pár tipů, jak topit bezpečně a úsporně:

  • Topte jedině dobře proschlým, to má daleko vyšší výhřevnost. Také méně kouří, takže tolik neušpiní sklo na dvířkách. Nejlépe, ale také nejrychleji hoří bříza a smrk, které jsou vhodné na podpal. Nejvyšší výhřevnost má tvrdé dřevo dubové nebo bukové, jež vydrží hořet krásně dlouho.  A nejkrásněji voní dřevo z ovocných stromů.
  • Kromě dřeva se dá v krbových kamnech topit také dřevními peletami či briketami, které se vyrábějí z dřevní nebo rostlinné biomasy, a uhelnými briketami.
  • Jak přikládat, aby to nekouřilo? Před přiložením uzavřete všechny přívody vzduchu do kamen. Dvířka otvírejte pomalu. Jak už bylo zmíněno, přikládejte pouze vyschlé dřevo (nejlépe když ho necháte někde v kůlně vyschnout alespoň dva roky). A dávejte ho až na žhavé uhlíky, nikoliv do otevřeného ohně.
  • Jsou krbová kamna bezpečná? Pokud vám je instaluje odborník, tak ano. Musíte jim však ponechat prostor, protože vydávají silný žár. Nábytek a elektroniku umístěte alespoň 80 cm od  čela kamen a 40 cm od jejich boků. V blízkosti kamen by také neměly pobíhat malé děti.
  • Jak dlouho vydrží? Kvalitní krbová kamna mohou sloužit bez oprav desítky let, záleží na tom, jak s nimi budete zacházet. Měli byste ovšem zvolit model s dostatečně dlouhou délkou záruky od prověřeného výrobce.
  • Správná prodejna nabízí také příslušenství: kouřovinu (trubky, kolena, zděře), čističe skla, vysavače popela, krbové nářadí. Mountfield vám k tomu navíc dodá bavlněné rukavice – takže můžete topit doslova a do písmene v rukavičkách.