Stromek máte doma v garáži nebo na balkoně a modlíte se, aby vydržel. Když mu ovšem poskytnete správnou péči, můžete si být jisti, že bude po celé svátky ve formě a bez problémů vám bude dělat radost až do ledna.

K nejoblíbenějším stromkům na našem trhu patří v posledních letech kavkazské jedle. Samozřejmě záleží na vkusu každého, ale kavkazská jedle je skutečně nádherná a snese označení královna mezi vánočními stromy. Vyniká bohatou a pravidelnou korunou, až tři centimetry dlouhým tmavozeleným jehličím a má větve od paty až po špičku. Když si ji koupíte, doma ji hned uložte do nádoby s vodou, ideálně do kýble, a nechte stromek v chladném prostředí až do doby, než ho budete zdobit.

Autor: Archiv

Před uložením do vody ještě můžete spodek kmene zkrátit o několik centimetrů. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 litrů vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete jedli nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě bez problémů až do Štědrého dne.

Důležitá je rovněž volba stojanu, ve kterém bude stromek po dobu Vánoc upevněn. Ideálním řešením jsou stojany, do nichž lze nalít vodu. Stromek tam bude mít dostatek vláhy. Ovšem i v místnosti spotřebuje hodně vody a nezapomeňte ji dolévat. Řada lidí volí často jen závlahu pomocí rozprašovače, ale to velkému stromku nestačí. Zvlášť, pokud ho máte umístěn v těsné blízkosti topení. Když nemá dost vody, bude vám jehličí opadávat a dost možná vám pak zbydou oči pro pláč.

Autor: Mountfield

Ale když se budete řídit našimi tipy, stromek vydrží po celé Vánoce v top kondici a vůně lesa ve vašem obýváku přispěje ke krásné atmosféře těchto kouzelných svátků.