První reakce obvykle bývá – ta kamna jsou šmejd! Jenže kamna za to v drtivé většině případů nemohou, s největší pravděpodobností jste udělali chybu vy: při jejich výběru, úpravě komína nebo zatápění.

Jakým chybám se vyhnout, abyste se neocitli v místnosti plné štiplavého dýmu? Poradíme vám.

Grand mini
Autor: Mountfield

Základ všeho: správný tah do komína

Nejčastějším problémem bývá komín, respektive jeho špatný tah. Prodejci často čelí stížnostem typu „… komínem to být nemůže, stará kamna táhla bezvadně“. Jenže každá kamna měla jiný výkon a jiné parametry. Co stačilo pro staré dobré petry, nemusí moderním novým krbovým kamnům vyhovovat. Tah bude v tomto případě nejspíš příliš malý.

Zrádné může být i zapojení kamen do společného komína činžovního domu, kam ústí více topidel. Tah se v něm bude měnit podle toho, kolik zdrojů tepla je momentálně v provozu, a vy to jen těžko ovlivníte.

Na vině může být také komín příliš nízký nebo naopak vysoký, špatně vyspárovaný, takže netěsní, případně jen zanesený spalinami z předchozího vytápění. Problém může způsobovat i překážka v komíně, třeba špatně nastavená redukční klapka kouřovodu.

Možných příčin je zkrátka spousta a laik bude jen těžko hledat tu pravou. Jediným rozumným řešením proto je problémům s tahem předejít konzultací s odborníkem – kamnářem či kominíkem. Bez ní je připojení kamen do komína sázkou do loterie. Nutností je také seznámení se s technickými požadavky konkrétních kamen, které najdete v průvodní dokumentaci.

Trentino
Autor: Mountfield

Nebo možná špatně topíte?

Tah komína je v pořádku? Možná jen špatně topíte. Při zatápění byste měli zkontrolovat, zda jsou uzavřeny čisticí otvory komína a naopak otevřený přívod primárního vzduchu.  Problém může vyvolat i výměník, pokud příliš dlouho ochlazuje topeniště. V takovém případě pomůže instalace spínacího termostatu oběhového čerpadla, nastaveného na teplotu cca 55 °C, případně termoregulačních ventilů na jednotlivé radiátory. Pomoci může i odstavení některých radiátorů do doby, než se kamna rozhoří.

Jestliže máte kamna nová, může být zdrojem kouře a zápachu vypalování ochranného laku – v tomto případě jde o přechodnou záležitost, která rychle pomine.

Anebo jste jen špatně naložili do kamen: dřeva je málo či jste ho špatně srovnali: úplně naspod má přijít podpalovač (frajeři dokážou roztopit kamna i bez něj), na něj zmačkaný papír, přes něj tenké třísky, na ně dostatek tenkých polínek a až úplně nahoru několik silnějších polen, aby měl oheň co stravovat, až se rozhoří. Mezi všemi těmito vrstvami musí být dost prostoru, aby tudy mohl volně proudit vzduch.

Nejčastějším problémem ovšem bývá vlhké dřevo. Správná polínka by totiž měla po rozštípání dva až tři roky vysychat někde pod střechou za přístupu vzduchu. Když zakoupíte už rozštípané dřevo na topení, bude vás prodejce určitě přesvědčovat, že přesně tímhle prošlo, ve skutečnosti to ovšem nemusí být pravda. A těžko se o tom přesvědčíte. Ideálním řešením je proto pořídit si kvalitní štípačku (např. značky Powerlog nebo Levita z nabídky Mountfieldu), naštípat si dřevo sami a nechat ho na kryté verandě, případně ve stodole v klidu vyschnout.

A když se máte roztopení kamen za sebou a chcete přikládat, otvírejte dvířka kamen pomalu. Prudkým pohybem by totiž mohl vzniknout podtlak, který vytáhne část kouře z topeniště do místnosti.

Gerona
Autor: Mountfield

Hoří málo, nebo naopak moc?

Podařilo se vám roztopit kamna, ale v místnosti je pořád zima, či je naopak přetopená? Ta lepší varianta je, že špatně topíte: buď přikládáte málo, nebo moc, případně jste zapomněli zavřít primární vzduch nebo dvířka popelníku, takže jde všechno teplo do komína. Na vině mohou být i zanesená kamna či kouřovody. V těchto případech je pomoc snadná – více či méně přiložit, nastavit správně vzduch, vyčistit kamna a komín. Za přetápěním může stát i poškozené těsnění dvířek – i tady lze vše napravit rychlou opravou.

Horší je, když za problémy může špatný tah komína nebo špatně dimenzovaná kamna. V takovém případě pozdě bycha honit. Při přetápění kvůli velkému tahu komína ještě pomůže kouřová klapka nebo regulátor tahu, v ostatních případech je však na místě volat na pomoc odborníka na vytápění. Daleko lepší ovšem bude, když se problémům vyhnete konzultací s ním ještě předtím, než kamna vyberete a instalujete.

Základní informace by vám měli poskytnout odborně vyškolení prodejci. Například v prodejnách Mounfieldu vám objasní všechny potřebné parametry, vysvětlí, jak kamna fungují a doporučí ta správná, odpovídající vaší potřebě.