Vezměte si na pomoc sněhovou frézu – stroj, který se v posledních letech stává běžnou výbavou rodinných domů. S ní zvládnete přívaly sněhu nesrovnatelně rychleji a s daleko menší námahou. Nečekejte pasivně na zimu, nejvyšší čas náležitě se připravit právě nastává…

Sněhová fréza Ikra ESF 4016
Autor: Mountfield

Polykači sněhu

Rádi byste koupili frézu i vy, ale nevíte jakou? Poradíme vám. Frézy se dělí na jednostupňové a dvoustupňové. Jednostupňové frézy jsou opatřeny rotujícími lopatkami z tvrzené gumy. Ty sníh nabírají a skrz komín odhazují do velké vzdálenosti. Lopatky zároveň pohybují frézou dopředu. Tento typ sněhových fréz najde uplatnění hlavně při odmetání čerstvého prašanu z chodníků, teras či zápraží.

Zato s dvoustupňovými benzinovými stroji čeká majitele docela jiný koncert! Pod kapotou mají motory o síle až 11, 5 HP, takže se člověk může pustit nejen do úklidu zpevněných cest, ale také velkých ploch nebo členitého terénu. A vůbec si nemusí dělat těžkou hlavu s výší sněhové pokrývky nebo s tím, zda je sníh přemrzlý, udusaný či mokrý. Například frézy amerických výrobců Toro a Ariens zvládnou odklidit až1300 kilogramůsněhu za minutu!

„Na rozdíl od jednostupňových strojů jsou dvoustupňové sněhové frézy vybaveny bytelným ocelovým šnekem. Ten se do sněhu prostě zakousne, dopraví jej do vysokoobrátkového ventilátoru, kterým je pak odhazován skrz otočný komín. Stačí ho nastavit podle potřeby a sníh bude dopadat přesně tam, kam si přejete: těsně vedle frézy, nebo až patnáct metrů daleko,“ konstatuje Pavel Staník, produktový manažer firmy Mountfield.

Sněhová fréza Ariens Pro 32 DLE 420cc
Autor: Mountfield

Jak na frézování?

Nebojte, určitě to zvládnete. A pokud byste si nebyli jisti, školení prodejci by vám měli umět poradit a na místě v prodejně ukázat, co a jak.

Pár dobrých rad pro samotné frézování vám dáme i my: Při odklízení sněhu stačí jezdit s frézou po částečně se překrývajících drahách. Na větších plochách začínejte uprostřed a odklízejte sníh na obě strany, abyste ho zbytečně odhazovali vícekrát. Dbejte také na to, aby fréza odhazovala sníh ven z uklizené oblasti a pokud možno po směru větru.

Sněhová fréza Toro PowerMax HD 1128OXE
Autor: Mountfield

Za cenu lepší sekačky

Ještě váháte? Zbytečně… Nejlepší na tom všem je, že sněhová fréza stojí tolik, na kolik by vás vyšla lepší benzinová travní sekačka. Podle zkušeností z minulých let jsou však frézy, které nabízejí vynikající poměr cena:výkon, v momentě, kdy napadne první sníh, okamžitě rozprodané. Proto je dobré s nákupem neotálet…