To ale nemusíte. Existují jednodušší způsoby, jak ušetřit na výdajích za vytápění. Fungují skvěle a spousta z nich je přitom zadarmo. Tak čím začneme?

Teplo musí proudit – ale ne ven!

Odvzdušněním topného systému a úklidem. Vzduch v otopné soustavě může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu. Zvyšuje ji také prach usazený na radiátorech, protože brání proudění tepla - utírejte proto topná tělesa, vysávejte mezery mezi žebry a nesušte na topení prádlo.

Dalším důležitým opatřením je utěsnění oken a dveří. Pokud netěsní, může to teplotu v místnosti snížit až o 2 °C. Vzniklé ztráty se pak mohou ročně vyšplhat až na 2500 Kč. Těsnění přitom vyjde na pár desítek korun.

Moderní krbová kamna Vision mají panoramatické prosklení ze tří stran
Autor: Mountfield

Nebraňte teplu proudit. Pokud kryjí radiátor dlouhé záclony nebo závěsy, nemůže se teplo dostat skrz ně do místnosti. Místo toho si pak hledá cestu ven oknem a stěnou. Úplně opačně funguje krátká záclona či závěs: izoluje před studeným vzduchem od okna, ale nebrání teplu z topení, aby šlo do místnosti. Ze stejného důvodu se vyplatí stáhnout na noc okenní žaluzie či rolety.

Také nábytek, pokud je umístěn blízko radiátorů funguje jako izolace – jednak brání proudění tepla a jednak sám teplo zbytečně přijímá. Měl by proto být umístěn alespoň 10 centimetrů od radiátoru.

Větrejte krátce, ale intenzivně. Nenechávejte okno otevřené na ventilaci, udělejte prostě pořádný průvan s okny dokořán. Na výměnu vzduchu v místnosti stačí 10 minut. Pokud větráte déle, ochladíte stěny, které pak spolknou další teplo, než se vrátí na správnou teplotu.

Krbová kamna Azul s originálním obkladem z přírodního pískovce
Autor: Mountfield

Kdy se vyplatí investovat

Využívejte možnosti termostatu. Nebudete doma na víkend? Stáhněte topení o 3 °C. Zdá se vám to málo? Kdepak - nastavení zabere chvilku a úspora tepla je hned znát: každý stupeň dolů sníží energetickou spotřebu až o 6 %.

Osaďte radiátory termostatickými hlavicemi a ventily, které podle okolní teploty regulují přívod vody do radiátoru. Dokážou ušetřit 5—10 % tepla. Ideální je, pokud mají i hlavice časový spínač, abyste je mohli nastavit podle denního provozu v bytě. Ale i bez spínače si poradíte – stačí regulovat teplo pro každou místnost zvlášť. V ložnici nepotřebujete mít horko jako v koupelně! Jaká je ideální teplota v jednotlivých místnostech?

  • Dětský pokoj a koupelna 22 - 24 °C,
  • obývací pokoj 20 - 22 °C,
  • kuchyň 18 - 20 °C,
  • ložnice 17 - 18 °C,
  • předsíň 15 - 17 °C.

 

Jen musíte zavírat dveře mezi jednotlivými místnostmi, aby se teplo nepřelévalo…

Hodně tepla také ušetří hliníkové fólie, které instalujete za topení, aby odrážely teplo zpět do místnosti.

A rozhodně se vyplatí zvážit základní investici. Moderní typy kotlů spotřebují až o třetinu méně energie než ty staré. Hodně nákladů na topení plynem či elektřinou ušetří také krbová kamna jako doplňkový zdroj tepla.

Peletový kotel Biopack má vysokou účinnost a nízké náklady na topivo
Autor: Mountfield