Obzvlášť letos je to velmi důležité. Záhony dostaly pořádně zabrat, protože tuto zimu došlo na našem území k nejrozsáhlejšímu promrzání půdy za posledních 50 let!. Na některých místech republiky, zejména na Moravě, byla podle Českého hydrometeorologického ústavu hloubka promrznutí i nad 50 centimetrů. Takové hodnoty se u nás naposledy vyskytly v 60. letech 20. století.

Proto je potřeba, aby půda dostala rychle všechny potřebné živiny. Určitě není od věci stávající hlínu v záhonech „přikrmit“ kvalitním substrátem. Ať už z kompostu nebo přímo koupeným ve specializované prodejně. Vhodná je i klasická rašelina. Do záhonů i truhlíků je ideálním řešením univerzální zahradnický substrát. Jeho využití je široké a jako základ bohatě postačí pro pěstování všech květin i plodin. Takový substrát je vhodný i do skleníků a měl by obsahovat všechny základní živiny a mikroprvky na první období růstu. Na trhu jsou k dispozici i substráty specializované, jako například pro muškáty, pokojové rostliny nebo zeleninu.

Univerzálně použitelný substrát pro výsadbu a přesazování květin do truhlíků, pro mobilní zeleň či na výsadbu zeleniny, stromů a keřů.
Autor: Mountfield

Kravský hnůj pomůže 

Abychom se dočkali bohaté sklizně, je nezbytné půdu na zahradě pravidelně přihnojovat. Řešení je několik. Velmi vhodnou volbou jsou hnojiva organická, což je hnůj nebo kompost. Různé druhy hnojiv na bázi zvířecího hnoje dnes už běžně koupíte ve specializovaných prodejnách. Jaké jsou jejich výhody? Například hnojivo vyrobené z kravského hnoje a separované kravské kejdy přispívá k tvorbě cenného humusu a zvyšuje jeho podíl v půdě. Živiny se z něj navíc uvolňují postupně. Hnůj je navíc vhodný pro všechny typy půdy.

Hnůj zvyšuje podíl humusu v půdě a přispívá k vyšší úrodnosti
Autor: Mountfield

Další volbou jsou hnojiva minerální. Účinkují rychle a rostlinám dodají potřebné prvky. Na trhu je k mání řada hnojiv: od univerzálních, až po hnojiva specializovaná pro nejrůznější rostliny či plodiny: muškáty, balkónové květiny, trvalky, jahody, brambory, česnek a cibuli, ovocné stromy nebo okrasné dřeviny. Existují i specializovaná hnojiva podle ročního období, například jarní či podzimní. U minerálních hnojiv však přesně dbejte na dávkování, které je uvedeno na obalu. V případně přehnojení můžete půdě i plodinám spíš ublížit.

Autor: Mountfield

Ať už jste sváteční zahrádkáři nebo pěstujete květiny i plodiny ve velkém, výběr kvalitního substrátu a správného hnojiva rozhodně nepodceňujte. Investice do nich, přestože nejsou rozhodně nijak závratné, se vám mnohonásobně vrátí.