Ne, nebudeme vás napínat, půjdeme rovnou s pravdou ven. Při nepřetržitém sekání jednou benzinovou rotační sekačkou by to podle propočtů trvalo 715 let, protože průměrná velikost jedné české zahrady je 910 m2. Jen pro zajímavost: traktorem by posekání všech zahrad v ČR bylo kratší, trvalo by 190 let.

No, a kdybychom se vrátili ke klasické kose, jejíž použití je doloženo už od mladší doby železné (byly to kosy krátké, současná podoba dlouhých kos se datuje od vrcholného středověku), sekali byste zahrady v České republice 1 150 let!

Šli jsme do toho a už máme hotovo
Autor: Archiv

Celková plocha zahrad v České republice odpovídá podle aktuálních statistických údajů velikosti 310 000 fotbalových hřišť nebo 4x velikosti hlavního města Prahy. Zahrady zabírají téměř 2,5% celkové rozlohy České republiky. Největší výměru zahrad má Moravskoslezský kraj (1220 m2) a Ústecký kraj (1130 m2), nejmenší Jihomoravský (710 m2) a Praha (540 m2). Víte, kdy na trávník poprvé vjela sekačka místo klasické kosy? První sekačka byla patentována v Anglii roku 1830 Edwinem Buddingem. Samozřejmě byla mechanická na „ruční pohon“ a tenhle pán ji testoval v noci, aby nebudil pohoršení u sousedů a nebyl považován za podivína.

První benzinová sekačka spatřila světlo světa rovněž v Anglii. Bylo to v roce 1902 ve firmě Ransomes. Tamtéž představili v roce 1926 i první elektrickou sekačku. 

Po troše lekce z historie zase horká současnost. Sekací sezóna nám pomalu začíná. Právě teď je optimální doba na vertikutaci, kterou nastartujete správný růst trávníku. A počítejte s tím, že v dubnu už budete muset naplno roztočit i nůž svojí sekačky nebo traktoru.

Autor: Mountfield

Máte své stroje nachystané? Do sezóny by sekačky, traktory a další měly vstoupit v perfektní kondici. To znamená s vyměněným olejem, filtry, seřízenými motory a pořádně ostrými noži.

Pokud na startu sekací sezóny zvažujete koupi nového stroje, můžete využít speciálních akcí vybraných prodejců zahradní techniky, jedna taková probíhá nyní např. v Mountfieldu. Díky nim ušetříte i desítky tisíc korun, které můžete použít třeba na koupi zahradního nábytku nebo grilu.