Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sbírejte pampelišky! Jsou z nich skvělé sušenky, balzám na bolest i hnojivo

/
  • (iStock)
    12. června 2017 ● 06:00

    Pampeliška obsahuje beta karoten, vitamín K, podporuje imunitní systém, pomáhá odplavit špatné látky z těla a slouží jako prevence proti nejrůznějším onemocněním. Každá část této rostlinky se dá sníst. Proto když přijde její sezóna, vypravte se na její sběr a zkuste ji využít nejen v kuchyni. Podívejte se na naše typy, kde všude se dá pampeliška zužitkovat.

     

  • 1.

    Listy místo salátu

    Autor: iStock

    Pampelišky mají bohatý obsah minerálů a vitamínů. Zelené části pampelišky se proto hodí k jakémukoliv jídlu. Chutné jsou například s česnekem, zázvorem nebo kapary. Hořkosti se bát nemusíte, stačí ponořit listy do vroucí vody na 30 vteřin a při sbírání se vyhnout velmi zralým listům.

  • 2.

    Bezchybné pesto

    Autor: iStock

    Toto pesto se hodí k těstovinám nebo do sendvičů. Smíchejte zelené části pampelišky s opečenými dýňovými semínky, s citronovou šťávou a parmezánem. Vše smíchejte a rozdrťte.

  • 3.

    Květy v těstíčku

    Autor: istockphoto.com

    Pampelišku zbavte zelených částí a využijte květ. Smíchejte polentu se solí, černým pepřem, tymiánem a oreganem. Květy nejprve namočte ve vejci a pak vložte do směsi s polenty. Takto obalené květy smažte stonkem nahoru asi 3 minuty.

  • 4.

    Pampeliškový ocet

    Autor: iStock

    Tento ocet využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako šťávu do vody. Květy pampelišky nechte namočené v jablečném octu po dobu 4 týdnů. Ocet vám vydrží až rok, ale pouze na temném místě.

  • 5.

    Vegetariánské rizoto

    Autor: iStock

    Na rizoto si pampeliškový květ musíte otrhat. Na oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte bílé suché víno a rýži s vodou, rýže se bude vařit přibližně 30 minut. Po uvaření přidejte jogurt, parmezán a otrhané okvětní lístky z pampelišek.

     

  • 6.

    Pikantní muffiny

    Autor: iStock

    Tyto muffiny můžete podávat k jarním polévkám, jako je třeba hrášková polévka. Muffiny jednoduše upečete z pšeničné mouky, ovesných vloček, kokosového mléka, prášku do pečiva, medu a pampelišky. Mouku a vločky namočte již den předem do kokosového mléka. Po smíchání všech ingrediencí, rozdělte těsto do formiček a pečte 20 minut.

  • 7.

    Pampeliškový sorbet

    Autor: iStock

    Tento sorbet je vyroben z květů pampelišky, cukru, medu a citrónové šťávy. Je vhodný jako letní osvěžení. V malém kastrolku zahřejte vodu, cukr a med. Jakmile přichází směs k varu, rozmíchejte v ní pampeliškové plátky. Alespoň 1 hodinu nechte stát, pak přimíchejte citron a směs zmrazte.

  • 8.

    Pampeliškové želé

    Autor: iStock

    Toto želé je sladké a hodí se na toasty nebo do nejrůznějších sladkých pokrmů. Lze ho uchovávat až 2 týdny a to v uzavřené nádobě. Květy pampelišky dejte do vody a tu přiveďte k varu. Nechte 3 minuty dusit a pak 10 minut stát. Vodu proceďte a květy vyhoďte. Znovu přiveďte k varu spolu s cukrem a pektinem a to za stálého míchání. Po rozpuštění cukru a pektinu přidejte citronovou šťávu a 1 minutu vařte.

  • 9.

    Sirup na palačinky

    Autor: iStock

    Milujete palačinky, ale chcete se vyhnout přeslazeným polevám s umělými přísadami? Utvořte si vlastní sirup. Pampeliškové okvětní lístky nechte minutu vařit, přes noc nechte vychladit a další den vodu proceďte zpět do hrnce.  K pampeliškové vodě přidejte cukr, citrón a poduste. Občas promíchejte a čekejte, až směs ztuhne. Hustost sirupu si korigujte množstvím cukru, který přidáváte. Záleží jen na vás, jak moc chcete sirup hustý.

  • 10.

    Květinový dort

    Autor: iStock

    Sladký a lahodný dort vyrobený z pampeliškového sirupu, skořice, ananasu, vlašských ořechů a kokosu. Dohromady smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. V druhé míse smíchejte cukr, pampeliškový sirup, olej a vejce. Vyšlehejte do jemného krému. Přidejte ananas, vlašské ořechy, kokos a případně i okvětní lístky pampelišky. Obě směsi dobře promíchejte a pečte 40 minut na 350 °.

  • 11.

    Pampeliškové sušenky

    Autor: iStock

    Smíchejte olivový olej, med, vejce, mouku, ovesné vločky, pampeliškové květy a citrónovou šťávu.  Ze vzniklého těsta utvořte na plechu malá kolečka a pečte přibližně 15 minut.

  • 12.

    Ledový čaj

    Autor: iStock

    Tento čaj je tak dobrý, že ho budou milovat i vaše děti. Je osvěžující a má blahodárné účinky na pokožku. Pampeliškové květy zalijte horkou vodou a přidejte listy malinovníku. Vše nechte 5-8 minut vařit. Proceďte a vodu nalijte do sklenice, kam ještě přidejte šťávu z limetky a studenou vodu. Vše promíchejte a nechte vychladnout. Vypijte do 36 hodin po vychladnutí.

  • 13.

    Pampeliškové víno

    Autor: iStock

    Dokonce i z pampelišky se dá udělat víno a to sladké víno. Budete potřebovat dostatek květů, které vložíte do vroucí vody. Vodu necháte pár dní přikrytý a občas promícháte. Po pár dnech přidejte citrón a přiveďte k varu. Přimíchejte cukr, po jeho rozpuštění ještě přidejte drcené rozinky. Směs nalijte do sklenice a přikryjte ji, až směs vychladne, přidejte kvasnice a nechte ležet 4 dny. Po 4 dnech za pomoci síta a trychtýře vše přelijte do láhve. Tekutinu nechte několik měsíců kvasit.

  • 14.

    Pampeliškový krém

    Autor: iStock

     

    Krém z pampelišky a kokosu pomůže suchým rtům, loktům a chodidlům a dokonce je vhodný i na bolest svalů. Kokosový olej nechte roztéct a přidejte k němu usušené pampeliškové květy. Společně nechte alespoň 2 hodiny zahřívat a to tak, že sklenici spolu s olejem a pampeliškami vložte do hrnce s vodou, který postavíte na plotnu. Olej oddělte od pampelišek a vše nechte vychladnout. Přeceděný olej dejte do ledničky. Po vychlazení ztuhlý olej vyšlehejte mixérem.

  • 15.

    Olej proti bolestem

    Autor: istockphoto.com

    Pampelišky snižují bolesti kloubů a svalů. Olej na bolesti vyrobíte tak, že naplníte sklenici pampeliškovými květy a ty pak zalijete olivovým olejem. Nechte 2 týdny stát na teplém místě, pak se olej přecedí do uzavíratelné sklenice a uchovává se v ledničce.

     

    Olej určený na bolest můžete snadno proměnit v balzám, který je snadněji přenosný. Nad ohněm smíchejte vyrobený pampeliškový olej se včelím voskem. Nalijte do nádobky a nechte vychladnout.

  • 16.

    Lék na bradavice

    Autor: istockphoto.com

    Pampelišky jsou známé tím, že umí odstraňovat bradavice a to díky bílé lepkavé tekutině, která z pampelišky vytéká. Jednou až dvakrát denně natřete tuto tekutinu přímo na bradavice, ty by měly brzy zmizet.

  • 17.

    Jednoduchá dekorace

    Autor: istockphoto.com

    Pampeliškami snadno oživíte váš stůl. Můžete je dát jen tak do vázy a ti kreativnější nadšenci si mohou vyrobit dekoraci. Vezměte kousek dřeva a hřebíčky ze kterých utvořte jakousi krabici. Hřebíčky zatlučte spodní stranou a pampelišky na ně ze shora nasuňte.

  • 18.

    Přírodní barvivo

    Autor: iStock

    Toto barvivo je vhodné na obarvení nejrůznějších látek. Využívají ho i ti, kteří si tkají vlastní vlnu. Hlavy pampelišek jednoduše povařte bez chemických látek.

  • 19.

    Hnojivo

    Autor: iStock

    Toto tekuté organické hnojivo zajistí vaší zahradě živiny. Celé pampelišky, včetně kořenů, vložte do uzavíratelné nádoby. Na 1 kg pampelišek přidejte 16 šálků vody. Uzavřenou nádobu nechte 3 až 4 týdny ležet a každý týden směs promíchejte. Když je hnojivo hotové, postříkejte či zalijte s ním květinové záhony nebo zahrádky se zeleninou.

     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy