A přitom se nabízí elegantní řešení. Co takhle vzít si na pomoc tlakovou myčku? Stačí zacílit pistoli a spustit. Vodní paprsek vystřelený pod vysokým tlakem má totiž ohromnou sílu. Díky tomu všechna špína z chodníku, dlažby na terase nebo u bazénu, ale také z fasády, okapů či odtokových rour, doslova odletí – jako odstřelená kanónem.

Úklid zahrady, okolí domu, ale i mytí auta, motorky, nářadí nebo jízdních kol po víkendové túře, je pak dílem okamžiku.

A jak upozorňuje odborník na tuto techniku Petr Kopačka z Mountfieldu, nemusíte se ani bát spotřeby vody. Naopak! Takový stroj je v porovnání s hadicí hotový spořínek. Například myčky Oleo-Mac, Levita nebo Patriot spotřebují na dokonalé umytí auta až o 80 procent vody méně, než kdybyste se do práce pustili jen s hadicí v ruce.

 

Z tlakové myčky tryská vodní parsek až 40x silněji než z vodovodního řadu. Umytí čehokoliv včetně například auta je tedy hračkou
Autor: Mountfield

Ale dobré tlakové myčky nabízejí jen silný proud vody. K mnohým z nich lze připojit rozličné příslušenství. Jako například rotační kartáč a nebo zahnutou koncovku, díky níž se dostanete i do těžko přístupných míst. „O všestrannosti těchto strojů hovoří i fakt, že s nimi se dá odstraňovat také koroze nebo staré nátěry. Stačí připojit pískovací soupravu, která přisává do vodního paprsku jemný písek a díky tomu funguje jako velkoplošný smirkový papír nebo ocelový kartáč,“ vyjmenovává další oblíbené příslušenství Petr Kopačka. A dodává, že pokud občas potřebujete smýt nějakou mastnotu, je dobré zvolit myčku, která má v sobě zabudované zařízení na automatické přisávání čistícího přípravku.

Platí přitom, že i menší myčka dokáže zastat hodně práce. Při výběru bychom ovšem měli vždy pamatovat na nějakou výkonovou rezervu. Zažraná špína je totiž neřád a vyšší výkon myčky se může vždycky hodit. „Myčka by také měla mít pevná přepravní kolečka a systém automatického zastavení a spuštění motoru,“ uzavírá Petr Kopačka.