Kouzlo AKU zahradní techniky spočívá v tom, že vám stačí jedna dobíjecí baterie, kterou můžete použít na nejrůznější stroje. Ty si samozřejmě každý může dokupovat postupně. Nejběžnějšími AKU stroji jsou rotační a strunová sekačka či plotové nůžky. Zejména v podzimních měsících stoprocentně využijete řetězovou pilu nebo fukar.

Proč zrovna AKU? Výhody této komodity jsou velmi široké. Základní myšlenka je používat svoje stroje na zahradě, aniž bychom tím rušili sebe, nebo svoje okolí. Další nepopíratelnou výhodou jsou nulové emise. A v neposlední řadě i velmi nízké provozní náklady. Ušetříte za benzín a nemusíte ani tahat žádné kabely. Prostě nasadíte baterii a pracujete,“ říká Petr Kopačka, odborník na AKU zahradní techniku ze společnosti Mountfield.

AKU zahradní technika je jedním z hitů současnosti. Důvodem je nejen spolehlivost, ale i moderní design a rychlé nabíjení baterie. Když použijete rychlonabíječku, plně vybitý akumulátor máte v plné síle za hodinu. Provozní doba u jednotlivých strojů na jedno nabití baterie je rozdílná, ale některé z nich vydrží takto pracovat i déle než hodinu. A za tu dobu zvládnete bez problémů např. plotovkami dát nový sestřih vašemu živému plotu nebo sekačkou posekat menší zahradu.

AKU plotové nůžky IAHS 40-5425 mají lištu dlouhou 540 mm a na jedno nabití vydrží pracovat až 80 minut!
Autor: Mountfield

Nabíjení baterie je snadný proces, který zvládne opravdu každý. „Akumulátor jednoduše vložíme do nabíjecí stanice, která po zacvaknutí rozsvítí LED indikaci o začátku nabíjení, a poté nám barevně indikuje plné nabití baterie,“ popisuje Petr Kopačka z Mountfieldu.

Na trhu existují různé druhy nabíjecích stanic. Jak již bylo řečeno, rychlonabíječky vrátí baterii plnou kapacitu za hodinu, standardní nabíjecí stanice dobijí plně vybitý akumulátor za 3-5 hodin.

Jak dlouho vám vydrží jedna baterie? Když vsadíte na osvědčené značky, nemusíte mít obavy, že byste za rok museli baterii měnit. Při standardním uchovávání (neskladujeme v extrémním chladu, ani teplu a nenecháváme dlouhou dobu plně vybitou) pak s téměř plnou kapacitou vydrží vysoko přes 10 let. 

Baterie Samsung Cell s rychlonabíječkou.
Autor: Mountfield

Po více než 300 nabíjecích cyklech (průměrný zákazník vykoná zhruba 30 cyklů ročně) je kapacita TOP baterie ještě okolo 90%.

AKU zahradní technika je prostě v kurzu. Kvůli atraktivnímu designu a technické dokonalosti oslovuje i mladší generaci, starší lidé zase ocení snadné ovládání a také nízkou hmotnost jednotlivých produktů. Po AKU strojích je čím dál tím větší poptávka a čísla prodejů výrobců AKU zahradní techniky to jen podtrhují.

Je tichá, ekologická, dostatečně výkonná a ještě k tomu úsporná. Co víc si člověk může přát…