Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hit českých zahrádkářů: Novozélandský špenát je chutný, dietní a plný vitaminů

/
  • ...
    ... (shutterstock.com)
    5. července 2017 ● 06:00

    Máte rádi čerstvý špenát a chcete ho mít stále k dispozici? Zasaďte si čtyřboč neboli novozélandský špenát. Zajistíte si nikdy nekončící přísun vynikající a zároveň zdravé listové zeleniny.

  • 1.

    Kde se vzal?

    I když u nás není oproti dobře známému špenátu tato listová zelenina zatím příliš rozšířena, rozhodně není žádnou novinkou. Kromě označení novozélandský špenát má botanický název Tetragonia, česky čtyřboč, který dostala podle netypických čtyřbokých plodů. V zemi svého původu se jí přezdívá také dingův špenát nebo zelí, podobně jako u nás máme psí víno či psí petržel.  

     

    Pořiďte si orchidej, která se hodí přesně do vašeho bytu. Pokud si správně vyberete, může vám dělat společnost mnoho let. Jakou zvolit se dozvíte v našem videu:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyberte si orchidej, která se hodí přesně do vašeho bytu 


  • 2.

    Proč je lepší než špenát?


    V čem se čtyřboč vyrovná pravému špenátu a v čem je lepší? Kromě toho, že se z ní dá připravit stejná příloha, má využití v zeleninových salátech. Velkým plusem také je, že oproti špenátu nehořkne ani při nasazení na květ. Nevýhodou je naopak určitá náročnost na pěstování, chcete-li mít chutné listy s velkými výnosy. Se špenátem však nemusí čtyřboč nijak soupeřit, protože hlavní doba její vegetace je v létě, a tak ji lze dobře využít v období mezi sklízením jarních a podzimních odrůd špenátu.  

     


  • 3.

    Vyzkoušejte její pěstování!


    Čtyřboč se pěstuje jako jednoletá rostlina. Má dlouhé období klíčivosti a poměrně pomalý počáteční růst, proto je vhodnější předpěstovat si sazenice. Výsev semen pro předpěstování se provádí obvykle v dubnu. Na záhony je vhodnější semena vysévat, až když nehrozí přízemní mrazíky. Kromě semenného rozmnožování můžete získat další exempláře z řízků dospělé rostliny. 

     

    Centimetr velké semeno je velmi tvrdé; aby se zvýšila šance jeho naklíčení, nechá se dva dny bobtnat ve vodě na teplém místě, poté se vysadí do množárenského substrátu a uchovává na teplém a světlém místě. Předpěstované sazenice se mohou vysazovat na záhon nebo do nevytápěného skleníku až po „ledových mužích“, neboť čtyřboč není ze své pravlasti uvyklá na mráz ani studený vzduch. Protože pokryje během vegetace velkou plochu, doporučuje se spon mezi jednotlivými sazenicemi okolo osmdesáti centimetrů.  

     


  • 4.

    Ze skleníku bude lepší


    Zkušenosti pěstitelů ukazují, že čtyřboč pěstovaná volně na záhonu nedosahuje takové kvality jako ze skleníku. Listy narůstají malé a bývají tuhé podobně jako u hlávkového salátu pěstovaného venku. Kvalitních výsledků lze dosáhnout jen zajištěním tepla a vyšší vlhkosti, což odkazuje na původ rostliny. 

     

    Nemáte-li skleník, postačí překrýt rostliny pórofólií nebo netkanou textilií, čímž se vytvoří potřebné mikroklima. Velmi důležitá je pro výnosy i kvalitu listů zálivka. Ta musí být, zvláště za teplého a suchého počasí, vydatná. Zakryjete-li rostlinu tak, aby k listům nemělo přístup světlo, podobně jako u čekanky nebo pampelišky se dočkáte křehké jemné salátové zeleniny.  

     


  • 5.

    Stříhat, nebo zaštipovat?


    Způsob sklizně dělí pěstitele na dva tábory. Jedni stříhají celé lodyhy, ze kterých teprve oberou listy. Na nových lodyhách pak mají opět narůst velké listy. Druzí odštipují nebo odřezávají pouze vrcholové výhony s několika listy, aby se rostlina stále rozvětvovala, a poskytovala tak další výhony s mladými listy.

     

    Jak toto dilema vyřešit? Vyzkoušejte oba způsoby najednou, stačí k tomu i jediná rostlina. Uvidíte, který vám bude více vyhovovat. Sklizeň začíná zhruba po dvou měsících od výsevu a trvá až do konce října, přesněji do prvních mrazíků.  

     


  • 6.

    Její konzumace vám prospěje


    Nejvyšší podíl v čerstvě utržených listech tvoří voda (až 90 %), další procenta patří bílkovinám, cukrům a bezdusíkatým látkám. Čtyřboč obsahuje provitamin A, je bohatá na vitamin C jako citron. Má stejně vysoké procento kyseliny šťavelové jako špenát. 

     

    Kromě tradičního využití ve formě přílohy ze sekaných listů nebo protlaku můžete listy přidat do salátů, polévek, výborné jsou do vaječných omelet. Protože však velké procento kyseliny šťavelové dodává čtyřboči charakteristickou příchuť, ve které si nemusí každý libovat, je možné se jí před kuchyňskou úpravou zbavit spařením listů vroucí vodou.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

agfor: Jestlipak ho povolili debilové z Brusele, když chtějí povraždit všechny zvířata, která nejsou v Evropě původní (přivandrovalců se to, bohužel, netýká).

(12. 07. 2017 17:20)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy