Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak se postarat o keře rybízu a angreštu, aby příští rok byly obsypané plody

/
  • Keřový nebo stromkový rybíz najdeme snad v každé zahrádce.
    Keřový nebo stromkový rybíz najdeme snad v každé zahrádce. (Michal Protivanský)
    24. července 2017 ● 06:00

    Sezóna drobného ovoce je v plném proudu. Sklízíme černý, červený i bílý rybíz rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, kanadské borůvky i americké brusinky. Pokud však chcete, aby i napřesrok byla úroda stejně bohatá, nebo dokonce ještě větší, musíte se po sklizni o keře a stromky dobře postarat. Poradíme vám, co je třeba udělat, a jak.

  • 1.

    Na nic nezapomeňte

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Ať už sklidíme drobné ovoce z keřových nebo stromkových tvarů, všechny druhy potřebují po sklizni naši péči. Práce nezabere příliš času, pokud několik následujících úkonů děláme pravidelně každý rok:

     

    • z rostlin odstraníme staré větve a slabé mladé výhony, které by nevyzrály

    • záhon zbavíme plevele a lehce zkypříme

    • přihnojíme dobrým, uleželým kompostem

    • zavlažíme vydatně každou rostlinu a nasteleme posekanou trávou nebo jiným mulčem

     

    Exotické mango si získává stále více příznivců. Přesto si však často nevíme rady, ať už při jeho koupi nebo přípravě ke konzumaci. Jak poznat, že je správně zralé a jak z něj dostat co nejvíc, vám v následujícím videu prozradí Jakub Dvořák ze společnosti Titbit:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak poznát zralé mango a jak z něj dostat co nejvíc Adam Balažovič

  • 2.

    Rybíz je první na řadě

    Rybíz
    Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

     

    Keřový nebo stromkový rybíz najdeme snad v každé zahrádce. Kvalitní úrodu dává keřový rybíz na dvou- až tříletých větvích, starší větve s postranním obrostem odstraníme po sklizni těsně u země. Nahrazujeme je třemi až čtyřmi silnými jednoletými výhony, tak aby keř neměl celkově víc než osm až dvanáct větví. Každoročně tak vlastně zmladíme třetinu keře. Pozor – jednoleté výhony po sklizni nezkracujeme.

     

    Stromkový rybíz řežeme podobně, všechny větve zkracujeme asi o třetinu, korunka je pak pevnější a kompaktnější, odstraníme suché a nevhodné výhony a celkový počet větví zredukujeme na osm až deset. Pokud možno prosvětlíme střed korunky a zkontrolujeme úvazky.

     

  • 3.

    Angrešt raději stromkový

    Rozhodně nezapomeňte provést postřik angreštu proti americkému padlí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

    U stromkových druhů po sklizni korunku zbavíme suchých, případně nemocných větví, prosvětlíme a ponecháme šest až sedm hlavních větví pro příští rok. Zjara pak zkracujeme prodloužení hlavních větví o třetinu, postranní obrost o jednu až dvě třetiny. Odstraníme odmladky meruzalky – zem od kmínku odhrneme a vylomíme nebo hladce odřízneme rašící podnož.

     

    Keřové angrešty po sklizni prosvětlíme, odstraníme nevyzrálé výhony a ke zkrácení postranního obrostu přistoupíme až v předjaří. Prodloužení větví krátíme o třetinu až polovinu, postranní obrost o jednu až dvě třetiny.

     

     

     

  • 4.

    Čas malin a ostružin

    Ostružiny
    Autor: archiv Blesku

     

    Protože maliník plodí na letorostech vyrostlých z loňských výhonů, odstraníme po sklizni všechny letos odplozené výhony (mají tmavší barvu dřeva). Dále odstraníme poškozené, napadené a slabé letorosty a ponecháme z letošních jen ty nejsilnější v počtu asi dvacet výhonů na metr čtvereční.

     

    Zjara je o třetinu zkrátíme, aby vytvořily víc plodného obrostu. Ostružiník řežeme po sklizni stejným způsobem, ani malinoostružiník nevyžaduje jiné ošetření po sklizni než odstranění odplozených prutů. Jemu nastýlku z mulče na zimu přihrneme vrstvou zeminy proti promrzání (jako u keřových růží).

     

  • 5.

    Borůvky a „borůvky“

    Borůvky mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

     

    Velkoplodá zahradní borůvka (Vaccinium corymbrosum) může při dobrém ošetření a řezu dávat v dospělosti až pět kilogramů plodů z jednoho keře a dožije se víc jak třiceti let. Je tedy třeba, abychom se o ni dobře starali.

     

    Po sklizni přidáme rašelinu jako nastýlku, rostlinu zavlažujeme a řez ponecháme na období vegetačního klidu. Tehdy prosvětlíme, ponecháme pět až osm silných větví s bohatým loňským (jednoletým) obrostem. Nepřihnojujeme chlévským hnojem, raději jen speciálním hnojivem.

     

  • 6.

    Zapomněli jsme na brusnici!

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Klikva velkoplodá – americká není v zahradách příliš běžnou rostlinou. V posledních letech se objevila na trhu – plazivý keřík s drobnými lístky a drobným narůžovělým květem. Bobule jsou veliké do dvou centimetrů, červené, brusinkové chuti. Lépe chutnají po přejití mrazem.

     

    Klikva nevyžaduje žádný radikální řez, první roky jen zaštípnutí výhonu kvůli rozvětvení. Nemá ráda úpal a sucho, vyžaduje vlhkou půdu po celou dobu vegetace. Obvykle čtvrtým rokem kvete, po sklizni přidáme ke keříku rašelinu a až do podzimu vydatně zaléváme.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy