Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pěstujete nakládačky? Víme, jak ještě letos získat mimořádnou úrodu!

/
  • Zapamatujte si, čím rychleji dokážete plody okurek sklidit, tím rychleji se začnou vyvíjet plody nové.
    Zapamatujte si, čím rychleji dokážete plody okurek sklidit, tím rychleji se začnou vyvíjet plody nové. (shutterstock.com)
    3. srpna 2017 ● 06:00

    Nakládání domácích okurek je v naší zemi tradicí. Nikde jinde nenajdete tolik šikovných kuchařů a kuchařek, kteří sladkokyselou pochoutku vlastnoručně připravují podle rodinného receptu. Aby však bylo co nakládat, je třeba mít bohatou sklizeň. Stačí jen dodržet pár základních pravidel a rostliny budou i v nadcházejících týdnech obsypané plody.

  • 1.

    Okurky jsou ideální zeleninou pro zavařování.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pokud jste se letos pustili do pěstování okurek, vězte, že jejich zalévání a přihnojování patří k vůbec nejdůležitějším prázdninovým pracem. Ke správnému rozvoji potřebují množství fosforu a draslíku, ale také dusíku, který jim pomůže, aby se velké plochy listů vyvíjely tak, jak mají.

    Z toho důvodu pro ně vybírejte hnojiva s vyšším podílem dusíku. Co naopak nesnášejí, je chlor, proto se ho raději vyvarujte (v malém množství ho okurky zvládnou). Připravte si 0,3% živný roztok a přihnojujte je zhruba každých deset dnů.

     

    Podívejte se, jak vykrojit kytičky z mrkve! Použít je pak můžete syrové nejen jako efektní ozdobu na chlebíčky, jednohubky, obložené mísy nebo například do zeleninových salátů, ale klidně ji můžete třeba podusit na másle k masu. Uvidíte, že takhle upravenou zeleninu si dají i děti, které ji jinak zrovna nemusejí.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Kytičky z mrkve za pouhou minutu? Naučíme vás to! Adam Balažovič / Lenka Chvostová

  • 2.

    Dopřejte jim vláhu i živiny


    Okurky jsou ideální zeleninou pro zavařování.
    Autor: shutterstock.com

     

    V době, kdy vládnou taková vedra jako v posledních dnech, je dobré poskytnout okurkám krom pravidelné závlahy i kypření půdy. Buďte ale opatrní, jejich kořeny rostou těsně pod povrchem půdy, takže byste je mohli poškodit. Použijete-li pro rostliny nastýlku, není už kypření nutné.

     

  • 3.

    Nastýlkou si ušetříte práci


    Okurky jsou ideální zeleninou pro zavařování.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Pro dobrou sklizeň platí, že rychlost se vyplatí. Co máme na mysli? Čím rychleji dokážete plody okurek sklidit, tím rychleji se začnou vyvíjet plody nové. Dokonce okurka může odvrhnout i plody mladé, nedozrálé, jestliže ty zralé necháte na rostlině až příliš dlouho.

     

  • 4.

    Kde se rychlost vyplatí a kde škodí

    Okurky jsou ideální zeleninou pro zavařování.
    Autor: shutterstock.com

     

    Plody okurek při sběru netrhejte silou! Tady už je rychlá práce spíše na škodu. Opatrně je odlomte nebo odstřihněte. Jejich trhání vší silou většinou poškodíte stonky, což může vést až k odumření celého zbývajícího výhonu.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy