Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak na letní řez ovocných stromů? Pusťte se do něj teď!

/
  • Pro správně provedený řez je důležité mít kvalitní nářadí.
    Pro správně provedený řez je důležité mít kvalitní nářadí. (Shutterstock.com)
    8. srpna 2017 ● 06:00

    Jak správně provést letní řez ovocných stromů? Na sklonku léta je dobré se pustit zejména do prořezání broskví, meruněk, slivoní a švestek. Pro příští rok vám zajistí lepší úrodu!

  • 1.

    Správný řez jádrovin ponese plody

    Jabloň
    Autor: Profimedia.cz

    Letní řez jádrovin, to znamená jabloní a hrušní, je velmi důležitým zásahem. Ovlivníte jím totiž úrodu v příštím roce. Nejdříve musíte vyřezat zahušťující a křižující se větve.

     

    Pak zakracujte větve, jež chcete přinutit k plodnosti. To znamená, že boční obrost řežte na patku nebo na čípek, prodlužující větve zkraťte na šest až osm pupenů.

     

    U jabloní poznáte ukončení letošního prvního růstu podle letorostu, který má na konci listový pupen. Pokud jsou na koncích větví malé lístečky, není ještě růst ukončen a s řezem je třeba počkat. 

     

    To musíte vyzloušet! Jablečné růžičky jsou hitem hospodyněk po celém světě. Jejich příprava je ale opravdu snadná. Postup najdete na videu:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyzkoušeno! Upečte si růžičky z jablek. Zvládne to každý! Lenka Chvostová

  • 2.

    Peckoviny řežte na sklonku léta

    Ryngle
    Autor: shutterstock.com

    Řez broskví, meruněk, slivoní, švestek, což jsou všechno peckoviny, si naplánujte na polovinu srpna. Broskve už jsou sklizeny, proto vezměte nůžky a pilku do ruky a pusťte se do díla. Důkladného řezu se u peckovin není třeba bát. Zvlášť broskvoně jsou vitální, a když postranní obrost necháte nedotčený, budou výhony slabé a ponesou menší plody než na prodlužujících se kosterních větvích.

     

    Postup je stejný jako u jabloní a hrušní: vyřežte všechny křižující se a zahušťující větve, dlouhé kosterní větve zakraťte asi na polovinu a boční výhony zkráťte na dvě očka. Dlouhé větve musíte zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se po řezu měla možnost větev prodlužovat.

     

    U slív a švestek je řez úplně stejný, i když do poloviny srpna jsou stromy ještě obaleny plody. Řežte ale jen letošní větve, na kterých se plody nevyskytují.

     

     

  • 3.

    Dobré nářadí je základ

    Pro správně provedený řez je třeba mít kvalitní nářadí.
    Autor: Mountfield

    Při řezu je potřeba pracovat s kvalitními a správně naostřenými nástroji. Patří mezi ně různé typy pil a pilek sloužící k odstraňování silných a pevných větví. Na slabší výhony stačí zahradnické nůžky.

     

    Protože všechny řezy by měly být hladké, doporučujeme k začišťování ran po odřezaných větvích použít speciální zahnutý nůž – žabku. Řezné rány větší než jeden centimetr ošetřete stromovým balzámem, aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a k vysychání.

     

    Veškeré odumřelé, nemocné a slabé větve ořezávejte až na zdravé dřevo. Odřezané větve ihned odkliďte. Měkké části můžete zpracovat drtičem a kompostovat, napadené části spalte.

  • 4.

    I drobnému ovoci řez prospěje

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Jakmile sklidíte úrodu ze stromkových rybízů, zformujte jejich korunku, která ráda přerůstá, a keř tak ztrácí typický tvar. Také u malin musíme po odplození staré výhony ořezat až u země. Remontantní maliník (dvakrát plodící) řežte až na podzim, po druhé sklizni. U ostružin a malinoostružin proveďte řez stejným způsobem jako u malin.

     

    Přečtete si více o řezu pnoucích a okrasných keřů

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy