Jak vašeho psa odnaučit, aby v zahradě všechno nezničil, nepošlapal a neznačkoval? Choďte s ním častěji na procházky mimo zahradu, všímejte si ho a také vychovávejte!

Pokud nemáte dostatek času či trpělivosti, je vhodné vyhledat profesionální pomoc cvičitele, který ho naučí zvládat základní povely, jak neodbíhat mimo cesty do záhonů.

Přírodní překážky

Hrabání je pro psa přirozeným pudem. Povely "tam nechoď, nesmíš a nehrabej" jsou pro psa nepochopitelným omezováním. Jednou z možností, jak mu v tom zabránit, je vytvořit mu vyhrazené místo, vystlaté nastýlací kůrou, zeminou či pískem. Naučte ho, že to je místo jen pro jeho aktivity.

Dalším řešením je vybudování psí voliéry s výběhem. Měla by být zčásti zastřešená. Nezapomeňte na dřevěnou psí boudu se závětřím. Kolem záhonů také můžete vysadit kakost oddenkatý, který vylučuje nepříjemný pach. Ten bezpečně odradí nezvané psí návštěvy. Je nenáročný na péči, roste na slunci i v polostínu a kvete od května do července.

Nebezpečné rostliny

Nejen pro lidi, ale i psy a kočky nemusí být jedovatá celá rostlina, ale jen její část. Pro zvířata jsou nebezpečné druhy s trny a ostny, jako jsou kaktusy, pandanusy či pryšce, o kterě by se mohla poranit, případně by se u nich mohla projevit nepříjemná kožní reakce.

Co je pro psy jedovaté?

Z obvyklých zahradních rostlin je pak jedovatý například nestařec, begonie voskovka, kosatce, durman, petúnie, bobule asparágusu a konvalinek a z keřů například oleandr a čilimník. V případě požití rostliny zvířetem okamžitě navštivte veterináře a přineste s sebou i kousek rostliny. Lékaři to usnadní identifikaci otravy a následnou léčbu.

Další nebezpečí na zahradě: Klíšťata

Pamatujte také, že zvířata jsou na zahradě ohrožena nejen jedovatými rostlinami, ale také parazity. Nejčastějším onemocněním přenášeným klíšťaty je lymeská borrelióza, která se u psů nejčastěji projevuje horečkou, zánětem kloubů, bolestivostí svalů, zduřením lymfatických uzlin, nechutenstvím a letargií. U borreliózy je možné onemocnění předejít každoroční vakcinací psa před sezonou výskytu klíšťat. To, zda pes není infikován, lze prokázat rychlým testem u veterináře.