Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

5 chyb při pěstování rakytníku: Kde vzít sazenici a kam ji dát?

/
  • Věděli jste, ře plody rakytníku mají mnohem více vitamínu C, než třeba pomeranče?
    Věděli jste, ře plody rakytníku mají mnohem více vitamínu C, než třeba pomeranče? (Shutterstock.com)
    22. srpna 2017 ● 06:00

    Rakytník řešetlákový, jehož plody mají téměř zázračné účinky na zdraví, se objevuje na stále více zahradách. Často bývá doslova obsypaný oranžovými bobulkami, někomu ale příliš neplodí. Důvodem může být jedna z nejčastějších pěstitelských chyb. Neděláte některou z nich také?

  • 1.

    Chyba první: původ neznámý

    Rakytník stále častjěi najdete ve volné přírodě.
    Autor: Shutterstock.com

    Nepořizujte si rakytník z neznámého zdroje, třebaže při prázdninovém cestování můžete narazit na místa, kde volně roste. Urýpnout odkopek by se mohlo zdát výhodné, ale je to jako koupit zajíce v pytli.

    Pokud chcete mít jistotu, že vám na zahradě poroste kvalitní keř – rakytník se dožívá až sta let – vybírejte sazenice zásadně v zahradnictvích a ovocných školkách. Poradí vám nejen s vhodnou odrůdou, ale doporučí i optimální množství rostlin. Vyšlechtěné odrůdy jsou vysoce mrazuvzdorné.


    Chcete se naučit uvázat krásnou a moderní kytici? Podívejte se na naše video a příště to už hravě zvládnete sami:

    Video
    Video se připravuje ...

    Krásná kytice z vlastní zahrady? Víme, jak na to! Adam Balažovič

  • 2.

    Chyba druhá: nejdou do páru


    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock.com

    Rakytník je keř dvoudomý, což znamená, že blízko sebe musí být vysazeny samčí i samičí keře. Větrosnubný keř má potom možnost opylení a vytvoření plodů. Obvykle se na jednu samčí rostlinu počítají dvě až tři samičí, může jich ale být až šest. Opylovače sázejte vždy z návětrné strany.

    Pohlaví rostliny z malého odkopku těžko odhadnete, bezpečně je rozeznáte teprve u tříletého rakytníku. Některé odrůdy jsou lepšími opylovači, proto se při koupi keře na všechny tyto okolnosti přeptejte.

  • 3.

    Chyba třetí: nevhodné stanoviště

    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock.com

    Pravdou je, že rakytník je schopen růst a prospívat v téměř extrémních podmínkách zasucha, nevadí mu vítr, nekvalitní půda ani neschůdný terén. Netrápí ho celodenní sluneční úpal ani průmyslové exhalace. Aby ovšem nedošlo k omylu: skutečnost, že rostlina snáší dobře sucho, neznamená, že bez problémů poroste i na vyloženě chudých a trvale vyschlých půdách!

    Keřům se nebude dařit na místech trvale zastíněných, v přemokřených těžkých a kyselých půdách. Vápenitá zem rakytníku naopak prospívá, a přestože je nenáročný, vezme zavděk občasnou zálivkou při dlouhotrvajícím suchu – to platí zvláště o keřích mladších než čtyři roky.

    Právě skromnosti tohoto keře můžete využít při osazování prudkých svahů obrácených k jihu, kde by se jiné zeleni těžko dařilo. Ani výsadba v mrazové kotlině rakytníku neublíží, sklizeň neohrozí ani pozdní jarní mrazíky.

  • 4.

    Chyba čtvrtá: žádný, nebo přílišný řez keřů

    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock

    Rakytník plodí obvykle od čtvrtého roku věku a první roky po výsadbě se zdá, že nepotřebuje žádný řez. Samičí odrůdy však jsou náchylnější k prosychání plodonosného obrostu, kterého se musíte zbavovat řezem.

    Výhodnější je samičí odrůdy pravidelně zmlazovat, to znamená odstraňovat každoročně odplozený obrost a staré kosterní větve, aby se keř nerozrůstal do šíře a neplodil pouze po obvodových větvích.

    Hluboký zmlazovací řez rakytník přežije bez obtíží, jsou odrůdy, jež po zmlazovacím řezu rychleji obrůstají. Pro usnadnění prací (i když s rakytníkem jich je minimum) praktikujte raději pravidelný řez a prosvětlování.

  • 5.

    Chyba pátá: blahobyt nesvědčí každému

    Rakytník řešetlákový
    Autor: shutterstock.com

    Na zahradě si většinou vzhledem k půdní kvalitě můžete dovolit zpracovat před výsadbou zem hlouběji. Udělejte to a zapravte do ní organické hnojivo. Hnůj dodá rakytníkům do startu potřebné prvky. Také během příštích let bude rakytník potřebovat fosfor a draslík.

    Pokud budete chtít být co nejpečlivější, můžete si nechat před výsadbou udělat půdní rozbor, podle něhož upravíte dávkování strojených hnojiv s vyšším obsahem draslíku a fosforu. Vyvarujte se ale od počátku přihnojování dusíkem: od výsadby až do stáří se bez něj rakytník obejde a lépe mu vyzrává dřevo. Je pak odolnější vůči chorobám.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy