Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vynikající kukuřice: Jak se pozná zralá? Nejlepší recepty, na kterých si pochutnáte!

/
  • Na cukrové kukuřici si pochutnáte v syrovém stavu, existuje ale i spousta způsobů, jak ji upravit v kuchyni
    Na cukrové kukuřici si pochutnáte v syrovém stavu, existuje ale i spousta způsobů, jak ji upravit v kuchyni (shutterstock.com)
    24. srpna 2017 ● 06:00

    Také milujete sladkou chuť vařené nebo grilované kukuřice, po které stéká rozpuštěné máslo? Abyste si na ní opravdu pochutnali, nesmí být ani nedozrálá, ale ani přezrálá. Poradíme vám, jak poznat, že je kukuřice správně zralá a prozradíme trik šéfkuchařů, jak ji uvařit, aby neztvrdla.

  • 1.

    Poznáte zralá zrna?

    Kukuřice
    Autor: shutterstock.com

    Doba kukuřičné sklizně je tu, a tak je potřeba vědět, kdy se do této činnosti pustit. Jak zaschnou kukuřici „vlasy“, zkuste rozbalit klas a dloubnout nehtem do zrnka. Pokud je měkké a tekutina vodová, ještě je na sklizeň čas.

    Ze zralého zrna po narušení prýští mléčná tekutina, zato přezrálé zrno je jen moučnatě škrobovité. Sklizené klasy nechte v suknicích, loupejte je až před úpravou, aby neztrácely chuť.


    Naučte se připravit dýňové pyré, které je nejen skvělým základem pro rizoto nebo dýňovou polévku, ale hodí se také jako příloha k pečenému vepřovému nebo zvěřině nebo jím můžete nahradit mléko při přípravě nádivky. Jak na to, vám v následujícím videu prozradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda:

    Video
    Video se připravuje ...

    Dýňové pyré se hodí nejen jako základ na polévku, ale i do nádivky Adam Balažovič

  • 2.

    Vařte ji bez soli!


    Kukuřice
    Autor: shutterstock.com

    Kukuřici můžete jíst syrovou, kuchyňsky upravovat vařením či v mikrovlnné troubě, grilovat i zamrazovat. Syrové klasy neskladujte dlouho, moučnatí a ztrácí svěží chuť. Při vaření kukuřice nepřidávejte do vody sůl, zrna by ztvrdla, přidejte ale lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně.

    S kukuřicí si nejen pochutnáte, ale i polepšíte: látky v zrnech obsažené zahání stres a zásobí mozek okamžitou energií. Odbourávají také únavu a podrážděnost, podporují soustředění a zvyšují vaši odolnost proti špatným náladám.

  • 3.

    Sladké klasy na zahradě

    Kukuřice
    Autor: shutterstock.com

    Pokud vám lahůdková kukuřice chutná, není problém vypěstovat si ji na zahradě. Semena (odrůda může být i barevná) se vysévají v době, kdy má půda teplotu alespoň osm stupňů. Hybridy ji chtějí ještě prohřátější, s výsevem není radno spěchat, protože při nižších teplotách nevyklíčí.

    Předpěstování je možné od března ve skleníku, asi po pěti týdnech jsou sazeničky vhodné k vysazování. Před výsadbou je aspoň deset dní otužujte. Přesazování se nebojte, kukuřice je snáší velmi dobře. Rostliny vysazujte na dvacet pět centimetrů od sebe, řádky by měly mít vzdálenost tak sedmdesát pět centimetrů.

    Předpěstováním získáte o tři týdny časnější sklizeň. Pro postupnou (prodlouženou) sklizeň vysévejte kukuřici postupně v intervalu dvou týdnů, další jarní výsevy po oteplení už nemusíte předpěstovávat.

  • 4.

    Milovnice slunce a tepla

    Kukuřice
    Autor: shutterstock.com

    Kukuřice je poměrně vysoká rostlina. Myslete na to při výsadbě, aby vám nestínila záhony s jinou zeleninou. Potřebuje plně osluněný záhon a k sobě pár dalších jedinců kvůli opylení.

    Pyl přenáší vítr na velké vzdálenosti, proto sladkou kukuřici nepěstujte poblíž jiného druhu, aby se vzájemně neopylovaly. Protože je kukuřice vysoká a mělce kořenící, je dobré k ní postupně nahrnovat zeminu po celé délce řádku (nízký hrůbek), aby měla dostatečnou stabilitu.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

donlabuznik: Já jsem opravdu velký milovník kukuřice. Letos jsem si na https://hrackyzadobrekacky.cz/hracky-na-zahradu/ostatni-hracky-na-zahradu/zahradni-gril-s-poklopem-e r2ok koupil zahradní gril, takže od té doby si na něm kukuřice griluji i několikrát denně. Jsou z něj totiž neskonale výtečné.

(23. 09. 2018 22:14)

arne1: Kukuřici mám strašně rád. Ale ta sladká, která se k nám dováží kdesi z Ameriky a prodává za 15-30 korun půlka klasu, tak tu nemusím. Raději tu normální, která roste u nás (nebo na Slovensku a v Maďarsku) na polích. Škoda, že ji zemědělci nechtějí prodávat a musí se získávat jinými cestami.

(24. 08. 2017 12:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy