Úplně nejjednodušší volbou je bezúdržbový nábytek z dobře povrchově ošetřeného tahokovu nebo hliníku. Ty si bez problémů poradí s deštěm, sněhem i slunečními paprsky. A když se ušpiní, stačí hadřík a voda.

Také s vyplétanými plasty je to jednoduché. Stačí je otřít od prachu. Použít lze i mýdlovou vodu a kartáček či vysavač. Jsou-li prachem a špínou zanesené opletené spoje, pomůže prudký proud vody z tlakové hadice. Důležité je nechat nábytek dokonale oschnout. Poté ho ošetříte speciálním čističem, který spolehlivě zvládne všechny druhy plastového nábytku s výpletem nebo umělým ratanem. Snadno odstraňuje mastnotu, olej, saze, prach i otisky prstů a dlouhodobě zabraňuje opětovnému znečištění.

Čisticí přípravky na dřevo a plast
Autor: Mountfield

Se dřevem je práce víc

Dřevo se jako přírodní materiál chová podle přírodních zákonitostí. Nemůžete od něj žádat tvarovou a rozměrovou stálost, jako má kov, sklo, plast nebo kámen. V závislosti na teplotě a vlhkosti prostředí bude pracovat. Proto je třeba ho povrchově ošetřit.

K přírodním přípravkům ošetření dřeva patří oleje. Rychle se vpíjejí do dřeva a chrání ho před UV zářením i povětrnostními vlivy. Hodí se na ochranu evropských dřevin (smrk, jedle, borovice, modřín, dub) i tropického dřeva (teak, eukalyptus). Olejová vrstva pod vlivem vody pomalu slábne a olej také časem ztmavne, protože se na něj nalepí nečistoty ze vzduchu. Proto je třeba při údržbě povrch nábytku napřed lehce očistit brusnou houbičkou a teprve pak ošetřit novou vrstvou oleje. 

Olej na dřevo
Autor: Mountfield

Další možností jak ošetřit dřevo je lazura – tenká vrstva poloprůhledné barvy. Bývá to světlostálá, voděodolná barva s účinným UV filtrem a nelepivým povrchem, umožňujícím regulaci vlhkosti dřeva. Barevný odstín musí samozřejmě respektovat původní podklad, protože předchozí barevné vrstvy skrz lazuru prosvítají a vytvářejí nové odstíny, které se často plynule mění.

Do třetice všeho dobrého ochrání dřevo také lak pro exteriérové použití, ideálně s UV ochranou. Laky mohou být akrylátové (ředitelné vodou) nebo syntetické (potřebují ředidlo), lesklé i matné, bezbarvé či lazurovací. Pro namáhané povrchy se vyplatí koupit lak dvousložkový, jenž vytváří velmi tvrdý povrch, ale špatně odolává slunci a dřevo pod ním tmavne.

Dřevo sice vyžaduje údržbu, na rozdíl od jiných druhů nábytku má však jednu velkou výhodu: drobné odřeniny snadno opravíte. „Poškozená místa ošetříte vhodným mořidlem nebo impregnačním olejem. Před jeho nanesením je ale třeba povrch nejprve vyhladit a odstranit nerovnosti, které v průběhu užívání vznikly. Použijte k tomu jemný brusný papír nebo brusnou houbičku,“ radí Martin Veselý, produktový manažer ze společnosti Mountfield. „Kovové součásti dřevěného nábytku se ošetřují s ohledem na typ a zpracování materiálu. Každopádně nezapomeňte utáhnout šrouby,“ dodává.

Teak: medový, nebo se stříbrnou patinou?

Kapitolu samu pro sebe představuje péče o teakový nábytek. Pokud máte rádi patinu, lze ho nechat zcela bez údržby. Medová barva se postupem času změní na stříbřitou, kterou mají tradici milující Britové ve velké oblibě. „Taková změna sice nijak neubere nábytku na kvalitě a nemění jeho vlastnosti, ale ne každému se líbí. Jestliže dáváte přednost původnímu medovému zbarvení, musíte k údržbě použít teakový olej nebo moderní čisticí přípravky,“ konstatuje Martin Veselý.

Teaku sluší stříbrná patina i medová barva po údržbě
Autor: Mountfield

Ošetření olejem jsme popsali výše. V tomto případě použijete samozřejmě přírodní olej teakový. Sázíte-li raději na moderní chemii, jsou zde moderní přípravky na vodní bázi: Teak cleaner nábytek snadno vyčistí, Teak protector zajistí jeho dlouhodobou ochranu. V porovnání s teakovým olejem udrží původní barvu až 4× déle, jsou nehořlavé a ekologické. Zabraňují také vzniku plísní a nemastí, takže při práci nezanechávají skvrny na oblečení.

Teak cleaner s houbičkou a Teak protector s hadříkem
Autor: Mountfield

Jak při údržbě postupovat? Pokud jste právě koupili nový teakový nábytek, nechejte ho stát minimálně týden venku, aby trochu vybledl. Poté ho ošetřete protectorem. Když máte teakový nábytek na zahradě už nějakou dobu, vyčistěte ho napřed cleanerem, který zároveň oživí kresbu dřeva. Teprve poté naneste protector. Stejně postupujte, jestliže jste doposud ošetřovali dřevo teakovým olejem.

Kam s ním?

Během zimy je třeba nábytek uskladnit. Tahokov, hliník a vyplétané plasty nemají velké nároky – stačí, když nebudou přímo na mrazu a sněhu. Pro dřevěný nábytek jsou ideální chladnější místa se zabezpečeným prouděním vzduchu: garáž, půda, sklep nebo přístřešek. Příliš teplé a suché prostory mu nesvědčí: dřevo v nich může sesychat. Pozor také na zakrývání plastovou fólií či jiným neprodyšným materiálem, je to živná půda pro vznik a rozvoje plísní, hub a hnilob.