Právě teď v první polovině října je nejvyšší čas vysadit předpěstované či koupené sazenice salátu na záhony, aby rostliny mohly dobře zakořenit a vytvořit několik listů ještě před příchodem mrazů. V takovém stádiu dobře přezimují a na jaře pokračují v růstu.

Výhodou pěstování salátů přes zimu je, že nevyběhnou do květu. Saláty jsou totiž rostliny takzvaného krátkého dne, kdy je přes den slunce málo a v noci teploty klesají pod deset stupňů.

Jediným rizikem mohou být holomrazy, ale i tady si šikovný zahrádkář poradí. Buď vyseje salát do skleníku, kde půda nepromrzne, nebo vzešlý salát na záhoně zakryje netkanou textilií.

Připravte si podle našeho videoreceptu chutný odlehčený salát s houbami a kuřecím masem:

Video
Video se připravuje ...

Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida Adam Balažovič

Salát s hlávkou i bez, kadeřavý nebo barevný

Výběr typů a odrůd salátu pro pěstování přes zimu je bohatý. Zelenolisté i červenolisté, kadeřavé, ledové, máslové, ale i ty, které nevytváří pevnou hlávku, jimž se říká saláty k česání.

Dubáček, jehož listy připomínají tvar dubového listu, vypěstuje i nepoučený laik. Od pěstování hlávkového salátu se liší jen sponem výsadby, který by měl být 25 x 15 cm. Na záhon se vysazuje velmi mělce, aby srdéčko zůstalo nad povrchem půdy nebo se vysévá na záhon přímo a po vzejití vyjednotí.

Zelenolistý dubolistý salát vytváří růžice světle zelených, silně laločnatých listů. Redin – červenolistý dubolistý salát netvoří hlávku, ale růžici intenzivně červených, silně laločnatých listů.



Rosemary je odrůda s červenými, silně bublinatými a zkadeřenými listy, určená pro celoroční polní pěstování. U všech odrůd a typů Dubáčků se sklízí postupně jednotlivé listy nebo celé rostliny.

Odrůda ledového salátu Traper určená pro celoroční polní pěstování je stejně jako Mauglí odolná proti plísni salátové. Traper tvoří velkou, středně zelenou pevnou hlávku se silně zvlněnými vnějšími listy, které jsou bublinaté, a Mauglí je tmavě zelený s pevnými hladkými listy.

Humil je odrůda dobře přezimujícího salátu s raným zavíjením hlávek. Hlávka je žlutozelená s téměř hladkými listy. Obalové listy jsou poněkud zvednuté, takže netrpí podehníváním.

Užitečné rady pro pěstování salátu

  • Hlavní zásadou je sázet vždy mělce, případně na nízké hrůbky, aby se předcházelo podehnívání hlávek.

  • Pamatujte! Salát je zelenina, která má ráda teplo „od nohou“. Výborným pomocníkem jsou netkané textilie. Zabrání prorůstání plevelů, udržují vlhkost a teplotu půdy a saláty sklízíme vždy čisté.

  • Saláty zaléváme vždy ráno či v dopoledních hodinách tak, aby rostliny stačily do večera oschnout. V opačném případě hrozí rozšíření houbových chorob, především plísně salátové.