Zavřete za sebou prosklené dveře kabiny (obvykle ze smrkového dřeva) a pohodlně si užijete příjemné svalové i psychické uvolnění. Pravidelný pobyt v sauně zlepšuje funkci kardiovaskulárního systému a ledvin, otužuje organismus a pocením podporuje také detoxikaci těla, pročišťuje a zpevňuje pokožku. Pomáhá rovnoměrně rozptylovat podkožní tuk. Stejně tak může saunování ulevit od některých bolestí, především pohybového aparátu nebo hlavy. Odbouráním stresu a relaxací můžete dosáhnout také zvýšení kvality spánku. 

Elegantní model finské sauny Parima 2 s proskleným nárožím a dvěma lavicemi
Autor: Mountfield

Jak taková saunovací procedura podle klasické skandinávské metody probíhá, nám prozradil Jakub Nováček, produktový manažer společnosti Mountfield:

„Uvnitř kabiny trávíme přibližně 10-15 minut v horkém a suchém vzduchu o teplotách mezi 60-100°C. Pro nás příjemnou teplotu si volíme přesunem mezi lavicemi v různé výšce interiéru kabiny. Následuje ochlazovací fáze podle možností a vlastního uvážení studenou vodou. Cyklus opakujeme 2-3 krát po sobě. Mějte proto na mysli, že finská sauna není vhodná pro kardiaky. Ti mohou ale zcela bez starostí využívat infrasauny, které prohřívají tělo nižšími teplotami.“   

Elektrická kamna rozpalují zásobník s lávovými kameny. Ty pak poléváme vodou a pára, která se do kabiny uvolňuje, prudce ohřívá vzduch. Zážitek z pobytu v sauně posílí vonné esence, které uvolňují mysl i dýchací cesty a také speciální řada wellness kosmetiky pro umocnění pozitivních vlivů saunování na pokožku. Relaxaci ve finské sauně si můžete užívat všemi smysly.

Kamna rozpalují lávové kameny. Spolu s horkou párou se do interiéru může šířit vůně z vonných esencí nebo přímo z čerstvých bylin.
Autor: Mountfield

Kabinu sauny umístíte nejspíš do větších temperovaných interiérů, jakými jsou např. zimní zahrady nebo domácí posilovny. Saunovat se pak budete v pohodě a čistotě vlastního soukromí. Domácí finské sauny jsou skvělou alternativou veřejných wellness center a šetří váš čas i obavy z nákazy nebo prochladnutí. Podle velikosti modelu se můžete nechat hýčkat ve dvou, s celou rodinou nebo partou přátel. Sauny jsou spolu s vířivými vanami zcela oprávněně nejoblíbenějším domácí wellness zařízením.

Vonné esence, krystaly nebo speciální kosmetika dávají zážitku ze saunování další rozměr.
Autor: Mountfield