Nabízíme vám pár šikovných tipů, jak přestát dlouhou zimu s co nejmenšími výdaji za topení. Opravdu fungují a některé jsou přitom úplně zadarmo.

Utěsněte okna a dveře

Těsnění vyjde na pár desítek korun. A když ho šikovně instalujete, nebude na první pohled vůbec patrné. Navíc se opravdu vyplatí. Pokud okna a dveře netěsní, může to teplotu v místnosti snížit až o 2 °C. Ztráty se pak mohou ročně vyšplhat až na 2500 Kč.

Odvzdušněte topení

Zimní topnou sezónu byste měli zahájit kontrolou topného zařízení a odvzdušněním topného systému. Vzduch v otopné soustavě totiž může zvýšit spotřebu tepla až o čtvrtinu. Zvyšuje ji také prach usazený na radiátorech, protože brání proudění tepla - utírejte proto topná tělesa, vysávejte mezery mezi žebry a nesušte na topení prádlo. Hodně tepla pak ušetří hliníkové fólie, které instalujete za topení, aby odrážely teplo zpět do místnosti.

Kámen jako stylový doplněk interiéru – to jsou krbová kamna Vigo. Moderní kulatý design s válcovým sklem doplňuje atypicky zpracovaný pískovcový obklad. Propracované ovládání přívodu vzduchu nenarušuje čisté linie kamen. Díky efektivnímu terciárnímu přívodu vzduchu topí kamna velmi úsporně a přitom účinně. Obsluhu usnadňuje pohodlné ovládání jednou páčkou Easy Control. Topí se kusovým dřevem a ekobriketami.
Autor: Mountfield

Teplo musí proudit

… ale ne ven! Pokud kryjí radiátor dlouhé záclony nebo závěsy, nemůže se teplo dostat skrz ně do místnosti. Místo toho si pak hledá cestu ven oknem (zejména pokud je špatně utěsněné) a stěnou. Úplně opačně funguje krátká záclona či závěs: izoluje před studeným vzduchem od okna, ale nebrání teplu z topení, aby šlo do místnosti. Jako tepelná izolace funguje i nábytek, pokud je umístěný blízko radiátorů: brání proudění tepla a také ho zbytečně přijímá. Měl by proto být umístěn alespoň 10 centimetrů od radiátoru. Vyplatí se také stáhnout na noc okenní žaluzie či rolety, aby zima měla ztíženou cestu do bytu.

Větrejte dokořán

Větrejte krátce, ale intenzivně. Zapomeňte na ventilaci a udělejte pořádný průvan s okny dokořán. Na výměnu vzduchu v místnosti tak postačí 10 minut. Kdybyste větrali déle, ochladíte stěny, které pak spolknou další teplo, než se vrátí na správnou teplotu.

Elegantní kamna Vision s moderním panoramatickým prosklením mají horní i zadní vývod kouřovodu a externí přívod vzduchu. Regulaci sekundárního vzduchu řídí automaticky klapka na zadní straně kamen, otočný rošt usnadňuje čištění. Kamna mají efektivní terciární přívod vzduchu a výkon až 6,4 kW. Vytopí až 115 m3.
Autor: Mountfield

Využívejte termostat

Nebudete doma na víkend? Stáhněte topení o 3 °C. Zdá se vám to málo? Kdepak - nastavení zabere chvilku a úspora tepla je hned znát: každý stupeň dolů sníží energetickou spotřebu až o 6 %.

Regulujte také teplo pro každou místnost zvlášť: v ložnici nepotřebujete mít horko jako v koupelně! Musíte ale zavírat mezi jednotlivými místnostmi dveře, aby se teplo nepřelévalo. Jaká je ideální teplota v jednotlivých místnostech?

  • Dětský pokoj a koupelna 22 - 24 °C,
  • obývací pokoj 20 - 22 °C,
  • kuchyň 18 - 20 °C,
  • ložnice 17 - 18 °C,
  • předsíň 15 - 17 °C

Výkonná krbová kamna Stockholm vytopí úctyhodný prostor o rozloze až 320 m3. Z boků jsou obložena kachli, které drží teplo dlouho po vyhasnutí ohně. Mají dvouplášťový výměník, který se snadno čistí a efektivně spaluje. Regulační termoventil zabezpečuje výměník proti přetopení.
Autor: Mountfield

Investujte, ušetříte

Výše jsme vám poradili, jak ušetřit na vytápění, aniž byste přitom museli sáhnout do peněženky.

Nejúspornější cestu ovšem představuje kvalitní topné zařízení. Vyplatí se proto zvážit základní investici do skutečně kvalitního, moderního, výkonného kotle. Ten totiž uspoří až třetinu energie. Hodně nákladů na topení plynem či elektřinou ušetří také krbová kamna jako doplňkový zdroj tepla. A vyplatí se osadit radiátory termostatickými hlavicemi a ventily, jež regulují přívod vody do radiátoru podle okolní teploty. Dokážou tak ušetřit 5—10 % tepla. Pokud mají také časový spínač, můžete nastavit intenzitu vytápění podle denního provozu v bytě.