Pokud se rozhodnete pro pěstování chutného ovoce nazývaného kaki nebo také Hurmi kaki, tomel či churma rovnou "od semínka", měli byste je vysít teď v únoru do substrátu bohatého na živiny do hloubky 4 až 5 cm. Vyklíčí přibližně za měsíc, ale připravte se na to, že semenáčky budou růst velmi pomalu. S výsadbou do zahrady si počkáte tři až čtyři roky a na plody ještě o něco déle. Semenáče totiž plodí velmi pozdě a navíc nevíte, jakými chuťovými vlastnostmi budou disponovat plody. Z toho důvodu pěstitelé raději kupují vyzkoušené štěpované odrůdy, u nichž je v našich podmínkách plodnost zaručena.

Které kaki pěstovat

Do současnosti bylo popsáno téměř 900 odrůd. Pěstují se odrůdy tomelu japonského, tomelu viržinského, či kříženci tomelu kavkazského a viržinského. V Česku se v obchodech a zahradnictvích většinou setkáte se sazenicemi kultivarů tomelu japonského, které jsou schopny přezimovat i v našich podmínkách a současně zaručují kvalitní plody.

Zakoupenou rostlinu je nutné zpočátku pěstovat ve stínu nebo polostínu a je nezbytné ji ponechat alespoň rok v původním kontejneru, aby vytvořila co nejvíce kořenů. Pro přezimování je důležité světlé stanoviště s nižší teplotou 5–10 ºC.  Může jít o sklep, garáž, nevytápěnou chodbu, schodiště, studený skleník či nejlépe nevytápěnou zimní zahradu.

Rostlinu vynášejte ven podle počasí, v dubnu nebo začátkem května, a zpočátku ji umístěte do polostínu, aby nedošlo ke spálení narašených pupenů, a pozvolna ji zvykejte na plné slunce. Rostliny nechte venku tak dlouho, jak jen to bude možné. Budou totiž odolnější proti chorobám a škůdcům.

Kam ho zasadit

Stanoviště vyberte co nejslunnější, s co největší akumulací tepla, například u stěny domu. Čím více chráněné stanoviště proti větrům vyberete, tím lépe. Půdu můžete vylepšit přidáním standardního zahradnického substrátu. Pravidelná závlaha je potřebná při sušších obdobích a první dva až tři roky po výsadbě.

Po výsadbě na stanoviště je vhodné minimálně první rok během zimy rostlinu mírně chránit – např. chvojím nebo nakopčením kmene zeminou do výšky 50 cm. Nezbytná je i ochrana kmene proti zimnímu slunci, především od jižní strany. Vápenný nátěr nestačí, proto kmen chráníme dvojitou vrstvou bílé netkané textilie napnuté mezi dvěma bambusovými tyčkami či deskou opřenou o kmen.

Jak si zajistit úrodu

Většina odrůd je samosprašná, takže pro tvorbu plodů postačí jedna rostlina. K výživě stačí běžné hnojení s obsahem stopových prvků (Cererit, Kristalon). Škůdci rostlinu v našich podmínkách nenapadají, neboť u nás její domácí škůdci nežijí.

Hurmi kaki řez nepotřebuje. Řezem regulujeme pouze vzrůst a uschlé či poškozené větve, čímž udržujeme poměrně bujný strom v potřebné velikosti.

Kdy se těšit na sklizeň

Kvetení nastává v druhé polovině května a trvá 2 až 3 týdny. V případě mrazového poškození strom spolehlivě regeneruje, ovšem už bez kvetení.

Plody dozrávají koncem září až října. Nezralé plody jsou nepoživatelné, trpké. Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob je nechat plody přejít mrazem. V takovém stavu se mohou nechat na stromě až do Vánoc či je nechat společně s jablky "dojít" při pokojové teplotě.