Snad na každé zahrádce se najde ovoce, na které majitel nedá dopustit. Jenže nejen lidi, ale také stromky nebo keře časem zestárnou a je třeba myslet na vysazení nového. Ale co když ten starý angrešt nebo rybíz je podle vás nejchutnější? A přestože jste se nažili stejnou odrůdu sehnat, už se neprodává? Snadná pomoc: namnožte si oblíbenou odrůdu sami!

Nepropásněte příležitost
Nejjednodušší způsob množení drobného ovoce nabízejí dřevité řízky. Hned úvodem si upřesněme, že tato metoda se nejvíce používá k množení rybízu (červeného, černého i bílého), ale uplatníte ji rovněž u angreštu, meruzalky a josty.
K rozmnožování vybírejte jen zdravé, odrůdově pravé (zapsané v odrůdové knize, protože ty jsou spolehlivé) a výnosné mateřské rostliny. Při kontrole zdravotního stavu musíte vyloučit rostliny zasažené padlím – jinak by se choroba přenesla na novou rostlinu. Nejvhodnější čas pro řízkování je právě tady – druhá polovina srpna. Ideální je pak řízky hned vysadit. Kdybyste to nechávali na jaro, musíte řízky skladovat v bezmrazé místnosti, tak aby nevyschly (například v říčním písku). Podle odrůd si je svažte a označte jmenovkou.

Fotogalerie
10 fotografií


Kterému řízku dáte přednost?

Vyberte si z několika variant.

1. Z vyzrálých jednoletých výhonů řežte řízky 18 až 22 cm dlouhé. Spodní část seřízněte ostrým nožem pod úhlem 45 stupňů těsně pod očkem a v horní části asi 1cm nad očkem mírně šikmo. Opravdu opatrně, abyste očko nepoškodili (při podříznutí by zaschlo).

2. Pro rozmnožování rybízu si mnozí zahrádkáři oblíbili klíčové řízky. Jak se připravují? Roční výhony vyrůstající ze staršího dřeva odřežte nebo odtrhněte, tak aby ze staršího dřeva zůstal na ročním výhonu alespoň kousek. Na starším dřevu jsou totiž skryté pupeny, ze kterých se vytvoří bohaté kořínky.

3. Klíčové řízky se dají nařezat ještě jinak, aby na ročním výhonu zůstalo ze staršího dřeva po kousku z obou stran. Řízek pak připomíná kladívko a odtud pramení je i jeho označení: kladívkový.

Výsadba není problém
Pro všechny typy řízků platí stejný postup. Vysazují se do připraveného záhonu, vylepšeného kompostovou zeminou, do řádků vzdálených od sebe 25 až 30 cm (v jednom řádku ponechte mezi jednotlivými řízky 20 až 25 cm). Řízky sázejte mírně šikmo až po nejhornější vrchní očko. Pokud je půda těžší, hlinitá až hlinitojílovitá, vytvořte raději jamku s pomocí sázecího kolíku. Půdu k řízkům dobře přitlačte a zalijte. Další ošetřování spočívá v odplevelování, kypření, zalévání a boji proti chorobám a škůdcům. Do podzimu by měly zakořenit, další rok se rozvětví a ten následující (2. rok po výsadbě) už byste měli sklízet plody své práce.

Jak se množí okrasné dřeviny
Je to stejně snadné, a právě proto i vhodné pro začátečníky. Řízkování se vyplatí, zejména když potřebujete větší množství rostlin, třeba na vysazení živého plotu. Přesto všem, kdo to chtějí zkusit, doporučujeme začít se snadno množitelnými druhy, jako je například ptačí zob, tavolník, skalník, růže a podobně.
Řízky sice můžete vysazovat do připraveného záhonu, ale vhodnější jsou menší sadbovače, případně květináče. Přes zimu nádoby nechte venku, zapuštěné v zemi, a příští rok je vysadíte do volné půdy. Opět platí, že řízky je třeba sázet mírně šikmo až po nejhornější očko, další postup se shoduje s řízky užitkových dřevin. U okrasných rostlin jen lze místo nože používat k odběru řízků nůžky (samozřejmě dostatečně ostré, aby nedošlo ke třepení řezných ploch), protože větvičky jsou slabší. Prima tip? Pro rychlejší zakořenění a také jako prevenci vzniku houbových chorob je vhodné využít stimulátory růstu, kterými ošetříte řezné plochy.

Další možnosti rozmnožování
Mezi oblíbené způsoby množení patří také roubování (v srpnu například u třešní a višní) a očkování (teď v létě se hodí třeba u broskvoní). Jde o vegetativní metody, při kterých přenášíte část jednoletého výhonu (roubování) nebo odlistěného výhonu s několika pupeny (očkování) z ušlechtilé odrůdy na podnož.

Mezi oblíbené způsoby patří také očkování.
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Podnož je rostlina, na kterou štěpujete. Má dobře srůstat s roubem (očkem), pozitivně ovlivňovat růst a plodnost, takže je samozřejmě třeba, aby podnož byla zdravá a odolná vůči chorobám a škůdcům. Podnože působí na roubované nebo očkované odrůdy, a ty zase zpětně na růst kořenů podnože, dokonce i na odolnost některých odrůd proti určitým chorobám a škůdcům. Roub nebo očko s podnoží spojíte speciální páskou.
Pozor! Zásadně neroubujte ani neočkujte v opravdu horkých letních dnech, protože rouby i očka rychle zasychají.Také za deště nepracujte – vlhké řezné rány nesrůstají.