Kde se vlastně vzalo datum Velikonoc

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, nikdo přesně neví, kdy je má očekávat, dokud si to nespočítá. Datum se stanovuje podle ukřižování Ježíše Krista a především jeho Zmrtvýchvstání. Tento den připadá na neděli po prvním jarním úplňku v rovnodennosti. Pokud by se úplněk shodoval s první jarní nedělí, Velikonoce se budou slavit až tu následující.

Prodloužené Velikonoční svátky v roce 2016: Velikonoční pondělí doplní Velký pátek

V roce 2016 vychází termín Velikonoční neděle na 27. březen. Velikonoční svátky měly a mají na rozdíl od Vánoc tu výhodu, že automaticky nabízí prodloužený víkend. Velikonoční pondělí bylo státním svátkem a zajistilo tak tři dny nerušeného volna. Od roku 2016 se Česká republika připojila k zemím, které ctí jako státní svátek i Velký pátek a volné dny si užijeme rovnou čtyři. Školáci budou mít volno dokonce už ve čtvrtek, protože je čekají velikonoční prázdniny.

Velký pátek připomíná smrt Ježíše Krista a jeho ukřižování

V Československu byl velký pátek jako státní svátek uznáván až do 50. let a teprve v prosinci 2015 byl zákonem znovu obnoven. Volno si tak můžeme užívat ve spojení s tradicemi, kterých je na Velikonoce požehnaně. Údajně by se v tento magický den měly otevírat hory skrývající poklady. Rozhodně by se na Velký pátek nemělo pracovat se zemí. Práce na zahrádce tedy nechejte ladem a radši si dejte nohy nahoru spolu s kávou, zatímco na vás bude pomrkávat upečený Velikonoční beránek. Zapomenout můžete i na praní. V tento den je zapovězené a kdo jste, abyste „namáčela prádlo do Kristovy krve“. 

Podívejte se na video, jak si vyrobit jarní a velikonoční dekorace

Velikonoce v roce 2016 už jsou tedy jasné, ale jak to bude vypadat třeba napřesrok?

Kalendář nabídne přesný termín, kdy budou Velikonoce v dalších letech

Výpočet data Velikonoc se provádí, jak už bylo psáno, na základě výpočtu fáze měsíce. Pokud se vám nechce do takového procesu pouštět, máme pro vás už dopředu vše spočítáno. Jak se Velikonoce pohybovaly, když se ohlédneme zpátky, a jak to bude vypadat v příštích letech? Přesný termín napoví kalendář:

Velikonoce 2013 – 31. březen

Velikonoce 2014 – 20. duben

Velikonoce 2015 – 5. duben

Velikonoce 2016 – 27. březen

Velikonoce 2017 – 16. duben

Velikonoce 2018 – 1. duben

Velikonoce 2019 – 21. duben

Velikonoce 2020 12. duben

Velikonoce 2021 – 4. duben

Velikonoce 2022 – 17. duben