Odhad ceny nemovitostí je vyžadován v řadě situací. Kupujete, prodáváte, přepisujete, dědíte nebo se rozvádíte. V těchto životních situacích se dřív nebo později budete muset věnovat i procesu určení ceny nemovitosti.

Začneme rozdělením cen nemovitostí. První cenou, se kterou se setkáte, je cena kupní. Může si jí určit sám prodávající i bez konzultace s realitně zdatnými společnostmi nebo odborníky. Určuje pouze hodnotu, za kterou je prodávající svou nemovitost ochoten prodat. Zde není třeba žádný odhad nebo potvrzení.

Druhou cenou, tou nejčastěji používanou, je cena tržní. Tzv. obvyklá cena určuje částku, za kterou lze pořídit obdobnou nemovitost v dané lokalitě. Zde se vyplatí vyhledat vhodného odhadce, protože bývá vyžadován příslušný dokument. Ve většině případů jím nemusí být soudní znalec.

Specialitou pro Českou republiku je cena zjištěná, administrativní. Určují ji tabulky, které ministerstvo financí vydává každý rok v tzv. oceňovací vyhlášce k zajištění daňové spravedlnosti.

Poslední je cena zadlužitelná. V případě hypotečního úvěru se setkáte s touto částkou, která zpravidla ponižuje kupní cenu o 10 – 20%. Zde již vypracovává vše banka, tudíž nejde o vaši starost.

Jak vybrat správně?

V případě nabytí nemovitosti dědictvím nebo dalšími způsoby je třeba odhad ceny tržní. Zde vám postačí odhadce jako takový. Nejpreciznější služby vám však poskytne soudní znalec, ovšem jeho služby bývají nejnákladnější. Volba soudního znalce je vhodná především v případech, kdy je vyžadován znalecký posudek. V těchto případech jsou služby pouze odhadce nedostatečné, už jen proto, že nedisponuje potřebným “kulatým razítkem“. V rámci spolupráce s realitními kancelářemi se stává již dobrým zvykem, že pro tyto případy mají již své certifikované pracovníky.

Budete-li kupovat nemovitost, postačí odhad vlastní. Zde je doporučeno v první řadě porovnat obdobné nemovitosti v dané lokalitě. Poté máte dostatečné podklady pro prvotní vyjednávání. Dále je vhodné zvážit další náklady v rámci dané nemovitosti a připočíst je k ceně. Zvažte i zaplacení přístupu do cenových map, kde naleznete reálné ceny.

Bankovní odhadce vypracovává odhad nemovitosti v případě hypotečního úvěru. Zde se o nic starat nemusíte, jen si dejte pozor na výslednou zadlužitelnou hodnotu, která musí pokrýt celou cenu vámi požadovaného úvěru.

Odhad se může vyplatit i při převodu nemovitosti. Každý převod totiž vyžaduje platbu daně z nabytí 4%. Tuto daň vždy platí kupující. Kupní cena se zde srovnává s cenou administrativní (z výše zmíněných tabulek ministerstva financí). Pokud se kupní cena dostane nad 75% ceny, tak se výpočet řídí tímto tabulkovým výpočtem.

Po přečtení tohoto článku si můžete sami udělat přehled co očekávat od odhadu. Jsou případy, kdy není nutné vyhledávat profesionála a stačí prostý přehled, ale také existují případy, kdy se bez něj neobejdete. Pokud je to možné, vždy situaci konzultujte s někým realitně znalým a nejlépe i v dané oblasti certifikovaným.