Pět pravidel pro správný výběr bezpečnostních dveří:

1. Bezpečnostní třída dveří

Jedno z nejdůležitějších kritérií vchodových dveří je bezpečnostní třída. Označuje výdrž jednotlivých bezpečnostních prvků při případné snaze o jejich překonání zlodějem pomocí bezpečnostní třídy 1 až 6. „U bezpečnostních dveří jsou nejvýhodnější třídy 3. a 4. Nižší třídy lze relativně jednoduše překonat za pomoci lehkého nářadí a hrubé síly. Vyšší třídy se pak u bytových domů v podstatě nepoužívají, jsou výrazně dražší a využívají se nejčastěji v bankách či armádních objektech“, říká Pavel Hiršl, bezpečnostní expert dveří SHERLOCK. Nekvalitní vstupní dveře zloděj překoná během minuty. Přesvědčete se zde.

Pavel Hiršl, bezpečnostní expert dveří
Autor: ASSA ABLOY SHERLOCK

2. Zámek

Opět je vhodné pořizovat zámek i vložku minimálně 3. bezpečnostní třídy. Výhodou bezpečnostních vložek je nemožnost jejich zkopírování. „Například pro výrobu nové cylindrické vložky ve 4. bezpečnostní třídě je zapotřebí mít bezpečnostní kartu“, dodává Pavel Hiršl. Kování, které překrývá zámek, jej chrání před útokem zvenčí. Bezpečnostní kování se od klasického liší kvalitou použité oceli a jeho montáž i demontáž je možná pouze zevnitř.

Autor: ASSA ABLOY SHERLOCK

3. Rám a konstrukce dveří

Chceme-li skutečně bezpečnostní dveře, je potřeba se zajímat o jejich pevnost, konstrukci a materiál, ze kterých jsou dveře vyrobeny. Míru bezpečnosti poznáme již podle samotné váhy dveří. Dveře SHERLOCK® tvoří ocelové vnitřní výztuhy, ocelový rám a ocelová dvouplášťová konstrukce. Uvnitř dveří se nachází protipožární, tepelně a zvukově izolační výplň. Nezbytnou součástí jsou i aktivní a pasivní jistící body dveří.

Autor: ASSA ABLOY SHERLOCK

4. Tepelná a zvuková izolace

Všechny bezpečnostní dveře by měly kromě protipožární ochranu garantovat i tlumení hluku a nepropustnost pachů. „Pro činžovní či panelový dům s hlučným provozem na chodbě je nejčastěji uváděna dostatečná hodnota útlumu 37dB“, doplňuje Pavel Hiršl. Těsnění dveří má zároveň zabránit i úniku tepla z vnitřních prostor.

Autor: ASSA ABLOY SHERLOCK

5. Záruční a pozáruční servis

V případech, jakými jsou například ztráta klíčů či jiné problémy, zákazník určitě ocení autorizovanou servisní službu. „Havarijní servis by měl být dostupný nonstop a bez ohledu na to, v které části bydlíte. Zároveň je velmi důležitá kvalifikovanost servisního technika, který musí být schopen posoudit a vyřešit váš problém co nejefektivněji,“ upozorňuje bezpečnostní technik Pavel Hiršl. Bezpečnostní dveře se ve zkušebně testují i na počet otevření a zavření. Kvalitní bezpečnostní dveře SHERLOCK® používané v trojčlenné až čtyřčlenné stanovují životnost dveří na 20 až 30 let.