Nejjednodušší: Sudy na vodu

Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak shromažďovat dešťovou vodu, je pomocí sudů. Stačí je umístit pod okapy nebo jiné místo, kde stéká voda ze střechy. Takto nasbíranou vodu můžete využít na zalévání zahrady. Pokud máte více sudů, lze je propojit hadicemi a vytvořit tak větší zásobník. Dbejte ale na to, aby byly sudy dobře uzavřené a chráněné před sluncem a mrazem.

Úsporné spotřebiče a armatury

Dalším způsobem, jak snížit spotřebu vody v domácnosti, je investovat do úsporných spotřebičů a armatur. Například pračka s funkcí Eco nebo myčka nádobí s programem poloviční náplně spotřebují méně vody než starší modely. Stejně tak sprchový kout s úspornou hlavicí nebo baterie s perlátorem omezují průtok vody a tím i její plýtvání. Pokud si nemůžete dovolit koupit nové spotřebiče nebo armatury, můžete si pomoci i jednoduchými triky, jako je naplnění lahve vodou a její umístění do splachovací nádržky toalety (tím se sníží objem vody potřebné k jednomu spláchnutí).

Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak shromažďovat dešťovou vodu, je použití sudů
Autor: SINEKO

Co můžete udělat hned: Šetrné chování a návyky

Největší úspory vody ale dosáhneme změnou našeho chování a návyků. Místo koupele ve vaně si raději dejte rychlou sprchu a zavřete kohoutek, když se mydlíte nebo si čistíte zuby. Nepouštějte vodu zbytečně dlouho, dokud není teplá nebo studená podle vašich představ. Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou, ale naplňte si dřez nebo mísu a použijte houbičku nebo kartáček. Neperte prádlo často a jen s plnou náplní. Zalévejte zahradu ráno nebo večer, kdy je nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu. Použijte mulčovací materiál (např. slámu, štěpku, kůru) na záhonech, který udržuje vlhkost půdy a brání růstu plevele.

Efektivní řešení: Jímka na dešťovou vodu

Jedním z nejlepších řešení je instalace podzemní akumulační nádrže. Jedná se o velkou nádobu, která se umístí pod zem a sbírá dešťovou vodu ze střechy nebo ze zpevněných ploch. Tato voda se pak může použít pro různé účely, jako je zalévání rostlin, splachování toalety nebo mytí auta. Podzemní nádrž má několik výhod oproti jiným způsobům zachycování dešťové vody.

Podzemní jímka na dešťovou vodu je nenápadná a nezabírá místo na pozemku. Na rozdíl od sudů na vodu na zahradě není vidět a nenarušuje estetiku prostředí
Autor: SINEKO

„Podzemní jímka na dešťovou vodu je nenápadná a nezabírá místo na pozemku. Na rozdíl od sudů na vodu na zahradě není vidět a nenarušuje estetiku prostředí. Voda v podzemní nádrži se také nekazí tak rychle jako v běžných sudech. A díky ní budete mít vždy potřebný objem dešťové vody na zalévání, kterého ani spojením několika sudů nikdy nedosáhnete,“ popisuje výhody nádrží Josef Filgas z firmy Sineko, která jímky a zásobníky na vodu vyrábí a prodává.

Pokud chcete být připraveni na sucho a zlepšit svou soběstačnost, podzemní jímka na dešťovou vodu je ideální řešením. Nejenže ušetříte peníze za pitnou vodu, ale také pomůžete životnímu prostředí tím, že snížíte odtok dešťové vody do kanalizace a povrchových vod. Podzemní retenční nádrž je investice do budoucnosti, kterou ocení i vaše děti a vnoučata.