Pokud se necítíte na samotnou stavbu, pořiďte si hotový domek; ceny se odvíjejí od velikosti a použitého materiálu (v akci se dá koupit i za 15 000 Kč). A můžete začít zařizovat.

Stůl jako základ

Chcete-li mít opravdu dobrou dílnu, sáhněte hlouběji do kapsy. Platí to především o pracovním stole. Vyberte si nejlépe kovový uzamykatelný stůl s výškově nastavitelnými nohami a masivní pracovní deskou z buku (například o rozměrech 120x60x84 cm). Jeho vnitřek si můžete uspořádat podle svých potřeb, s výsuvnými zásuvkami nebo v kombinaci se skříňkou. Přijde vás zhruba na 5000 až 6000 Kč.

Podobný je k mání také v tenkém plechu přibližně za třetinovou cenu, ale není příliš stabilní. Co na stole nesmí chybět? Kvalitní svěrák, buď ocelový, nebo z tlakové hliníkové litiny, který k desce napevno přišroubujte. Pro běžné opravy stačí upínací šířka 125 mm a hloubka 75 mm (zhruba za 2200 Kč). Pevné nebo pohyblivé místo může mít na stole držák na vrtačku, který přišroubujete nebo přichytíte svěrkou. Držák nahradí univerzální stojany, jsou k dostání už od necelých 800 Kč. Další důležitý pomocník? Kotoučová bruska instalovaná napevno nebo pomocí svěrky. Malou s průměrem kotouče 150 až 200 mm koupíte od 790 Kč, větší, třeba na broušení motyčky nebo sekerky, zhruba za 2500 Kč.

Desky a šuplíky

Součástí každé dílny je úložný systém na nářadí a materiál. Na zeď k pracovnímu stolu připevněte skříňku na šrouby a hřebíčky (za 2400 Kč) a další menší předměty, abyste je měli po ruce. Plechové korpusy skrývají malé plastové boxy, které lze průběžně dokupovat. Také se prodávají menší pořadače na šroubky, ty se věší na skoby; korpus je opět kovový, zásuvky plastové. A ceny? Od 300 do 900 Kč (za velký pořadač se 60 šuplíčky). Hodně místa ušetříte s děrovanou deskou se závěsnými prvky, kterou přichytíte na zeď, například sadu 3 kusů, celkem o rozměrech 120x60 cm a s 12 háčky, dostanete za 1190 Kč. Další úložné prostory, včetně zásuvek, lze dokoupit zvlášť. Na desku pak zavěsíte menší nástroje, třeba šroubováky, kleště nebo klíče. Pátráte po šikovné vychytávce? Jednou z nich je magnetická lišta (o rozměrech 60x6 cm za 150 Kč), kam „přilepíte“ drobné železné nářadí.

Skříně, police a poličky

Počítáte s ukládáním větších a dražších nástrojů? V tom případě si raději pořiďte bytelnou kovovou uzamykatelnou skříň. Její vnitřní uspořádání je opět variabilní, například s policemi, děrovanými stěnami nebo zásuvkami stojí od 6700 do 10 000 Kč. Podobné skříně koupíte rovněž v plastu zhruba za 1500 až 3000 Kč. Mnoho různých možností sestav nabízí také dílenský policový systém. Třeba nástěnné konzole různých velikostí přišroubujete ke stěně a na ně pak připevníte dřevěné nebo dřevotřískové police. Konzole slibují variabilitu výškového nastavení polic a dobrou nosnost (kovová police cca 300 kg, plastová 90 kg). Máte malou dílničku? Jednodušší řešení představují nástěnné úhelníkové profi - ly, do kterých nasadíte patky, a na ně položíte regály. Anebo si rovnou kupte kovové, případně plastové regály.

Světlo a bezpečí

Chcete-li pracovat ve své domácí dílně i večer, udělejte si do ní elektrickou přípojku. Vyplatí se nejen kvůli osvětlení, ale budete mít možnost připojit sem i elektronický zabezpečovací systém. Osvětlit pracovní stůl pomůže natáčecí lampa na klipsu, pořídíte ji už od 200 Kč. Pro větší prostor se ještě hodí centrální trubicová zářivka. Při plánování dílny nezapomeňte ani na podlahu. Kvůli větší bezpečnosti, například proti uklouznutí mokrých bot nebo při práci s elektrickými přístroji, si na ni před pracovním stolem položte gumové protiskluzového rohože, nejlépe děrované. Ceny se pohybují od 145 do 300 Kč.