Prázdniny se posunuly do své druhé poloviny a to mimo jiné znamená, že bychom se měli začít zajímat s stav svého nářadí. Příprava dříví na podzimní topnou sezonu nás totiž čeká co nevidět!

Jedním z nejčastěji používaných druhů nářadí je bezpochyby obyčejná ruční pila. Tu upotřebíme jak při práci v lese, tak následně během zpracování dřeva k topení.

 Základem péče o pilu je její správné skladování. Nástroj uchováváme vždy zavěšený na suchém místě v povolené poloze. Pokud k jedné pile vlastníme více ocelových listů, vždy před uskladněním je důkladně osušíme a můžeme ho i lehce namastit - ocel, ze které jsou listy vyrobeny, bývá často velmi citlivá na vlhkost.

K broušení obyčejné ruční pily používáme jemný ocelový pilník. Zaměřujeme se při tom zejména na jednotlivé hroty. Pokud je list velmi tupý nebo se na něm podepsala koroze, zvážíme jeho výměnu za nový. Během připravy na zimu si tak ušetříme spoustu námahy i času.

Pokud je list pily zrezivělý nebo příliš opotřebovaný, neváhejte ho vyměnit za nový - ušetříte si spoustu námahy.
Autor: Profimedia.cz

Samotný rám pily žádnou speciální péči nepotřebuje. Skladujeme ho v suchu a dbáme na to, aby nedošlo k jeho ohnutí.

Ač se to nezdá, je nejvyšší čas zajímat se o stav nářadí, které budete na podzim potřebovat. Pokud nyní člověk zjistí, že mu kus nářadí chybí nebo je v nepořádku, má dostatek času pořídit ho za velmi slušnou cenu v akční nabídce některého z hobbymarketů. Zahradnímu nářadí se budeme věnovat i v následujících týdnech, sledujte proto naše stránky i nadále.

Fotogalerie
2 fotografie