Nedávný brněnský stavební veletrh Mobitex 2011 ukázal, že pasivní domy jsou opravdu hitem. Jsou postaveny tak, že umí výrazně snížit účty za vytápění. Úspory jsou takové, že majiteli takového domu se náklady na stavbu domu vrátí do 25 let.

Stejný veletrh ale přinesl také poznání, že ne každá firma nabízí opravdu pasivní domy. Některé z typů totiž splňují jen část podmínek, které stavbu k takovému označení opravňují. Zeptali jsem se proto odborníků, na co si dát při výběru pasivního domu pozor:

1) Jenom energetický štítek nestačí!

Prvním varováním u nabízeného pasivního domu je odkaz pouze na energetický štítek budovy. „Pokud se setkáte s tím, že je pasivita domu prokazována pouze energetickým štítkem, neberte takovou nabídku v žádném případě vážně,“  zdůrazňuje ing. arch. Dalibor Borák, autorizovaný architekt České komory architektů.. „Tato hodnota sama o sobě není pro fungování pasivních domů směrodatná a ani státní program Zelená úsporám podle ní žádosti na dotaci pasivních domů nevyhodnocoval,“ dodává.

2) Pozor na nestejně silné izolace

Stěny pasivního domu mají speciální konstrukci.
Autor: BAHAL
Druhým varováním před falešným pasivním domem jsou přehnaně silné a jinde slabé izolace v některých místech domu. Teplo může unikat například nevhodně řešeným prostupem střešních vazníků a přesahů střech konstrukcí. Proto jsou stavby skutečných pasivních domů uceleně kompaktní a architektonicky v designově čistém provedení.

3) Dům by měl projít zkouškou „nafouknutím“

Kolik tepla stavba nepustí ven, není dáno jen výpočty, ale ověřuje se i praktickou zkouškou nafouknutí domu. „Zjišťuje se tak, kolik z domu za hodinu unikne vzduchu. U běžné zděné stavby se za hodinu vzduch vymění nejméně třikrát, tedy 300 %. U pasivního domu nesmí tato hodnota překročit 60 % z celkového objemu vzduchu v domě, u těch našich je to přibližně 20%,“ upozorňuje Stiva Jokeš, představitel společnosti Bahal, která se na pasivní domy specializuje.

4) Důležitý je i systém rekuperace

Na rozdíl od větrání okny vás systém rekuperace nepřipraví o teplo z interiéru. Funguje tak, že odvětrávaný vzduch ohřívá ten čerstvý, přiváděný do domu.  Navíc zůstávají ve filtru prach a pyly, což je ideální pro alergiky.

5) Dům se nesmí v létě přehřívat

Pasivní dům by měl uvnitř skýtat tepelnou pohodu a současně výrazně snížit náklady na vytápění.
Autor: BAHAL
Pasivní dům by měl poskytovat tepelnou pohodu po celý rok, tedy i v létě, kdy by se neměl přehřívat – stouply by vám náklady na klimatizaci. Takový dům by měl mít tedy okenní skla vybavená speciální tepelně izolující fólií. „Ta není vůbec okem patrná a mezi okenními skly vytváří dvě komory, které naprosto suverénně vytváří ideální izolační systém,“ vysvětluje zástupce firmy Izolační skla Jiří Dobrovolný.
Fotogalerie
4 fotografie