Byt není výstavní galerie, v bytě se žije. Dejte proto při výběru barvy důraz na vlastnosti, které vám zaručí snadné nanášení a následnou péči o stěny. Při malování pro vás bude zásadní hlavně kryvost barvy. Pokud bude špatná, nezbude vám nic jiného, než stěnu nejdříve nabílit a poté přetírat a přetírat, aby byl barevný odstín všude stejný. Barvu s dobrou kryvostí můžete naopak rovnou natírat na stěnu, ať už na ní bylo před tím namalováno cokoli.


Pokud máte menší panelákový byt, sáhněte po barvách, které dokážou odrážet světlo.
Autor: AkzoNobel
Také se zjistěte, jestli je barva omyvatelná a otěruvzdorná. Je to důležité hlavně v kuchyni a dětském pokoji, protože každý z nás ví, jakou paseku nadělá na stěně rozlité kafe nebo ďábelsky rychlé ručičky vašeho malého andílka. U omyvatelných barev stačí vzít jen vlhký hadr se saponátem a skvrnu jednoduše setřít.

Pozor při výběru barev do kuchyně a koupelny

Pozor si dávejte hlavně při výběru barvy do kuchyně a koupelny, tam na kvalitě záleží prakticky nejvíce. Přeci je tady častější pohyb lidí, vlhkost, mastnota a často nedostatečné větrání může na vaší barevné stěně zanechat nesmazatelné stopy.

V případě těchto místností vybírejte poctivě a nesnažte se na barvě šetřit, kvalitu oceníte časem, barva se vám nebude odlupovat a nebudou na ní nevyčistitelné skvrny. Vyzkoušet můžete i speciální barvy určené právě pro tyto místnosti.

Díky současným novinkám se na trhu můžete setkat i s vlastnostmi, které vám mohou přijít vhod. Pokud máte menší panelákový byt a bojíte se sytých odstínů, aby vám pokoj neuzavřely a opticky ještě nezmenšily, tak sáhněte po barvách, které dokážou odrážet světlo. Pokoje se tak projasní a na pohled budou vypadat mnohem větší a vzdušnější.

Co bude k malování potřeba?

Jakou barvu zvolit už jsme si řekli, ale kouzlo pěkné barevné stěny, kterou zvládne vytvořit každý, tkví i v pomůckách, které použijete.
Penetrace - Pokud si nejste jistí, jaký je váš původní nátěr a máte strach, aby barva na stěně perfektně držela, použijte penetraci. Tu smícháte ve vodě a jednoduše natřete na stěnu. U ní si nemusíte dělat hlavu s fleky a rovnoměrnosti natření.

zjistěte, jestli je barva omyvatelná a otěruvzdorná. Je to důležité hlavně v kuchyni .
Autor: AkzoNobel
Válečky a štětce - Velké plochy se nejjednodušeji natírají válečkem. V místě, kde si budete kupovat barvu, se zeptejte, jaký typ válečku budete potřebovat a pořiďte si rovnou i teleskopickou tyč. Ta vám pomůže při malování stropů a horní části stěn. Na špatně dostupná místa, rohy a doladění detailů se vám bude hodit štětec. Kupte si raději více velikostí, ať se s malováním zbytečně netrápíte.
Vanička a mřížka - Aby byla barva na válečku rovnoměrná a dobře se vám natíralo, budete potřebovat vaničku s mřížkou, kam si barvu budete odlévat. Nestane se vám pak, že nanesete omylem moc barvy najednou.
Igelit, krepová lepicí páska a hadr
Malovat chcete stěny, tak neohrozte nábytek a podlahy a raději vše přikryjte igelitem. Ten jednoduše přichyťte krepovou lepicí páskou. Tou oblepte i dveře, okna, zásuvky. Pokud můžete, nábytek odstěhujte z místnosti, jinak ale stačí ho umístit do středu a pečlivě zakrýt.

Pouštíme se do malování. Jak na to?

Pozor si dávejte hlavně při výběru barvy do koupelny, tam na kvalitě záleží prakticky nejvíce
Autor: AkzoNobel
V paneláku se většina z nás tísní na pár metrech čtverečních. Abyste místnost opticky zvětšili, nechte bílý nebo světlý strop a ještě k němu přidejte pár centimetrů z horní části stěny. Naoko tím rozšíříte plochu stropu a nebudete mít pocit, že na vás strop tzv. padá.

Abyste linku u okraje natřeli rovně, nalepte si v místech, kde chcete vytvořit hranu, krepovou lepicí pásku. Barvu si odlijte do připravené vaničky, nejdříve vezměte štětec a obtáhněte jím všechny hrany. Pak dodržujte pravidlo „mokré do mokrého“ a než barva zaschne, začněte válečkem malovat stěnu. Ten ještě před každým nátěrem přejeďte přes mřížku, na stěny se vám nedostane zbytečná barva navíc.

První vrstva nemusí být úplně dokonalá a bez skvrn, ale dejte si pozor, abyste natřeli vážně vše. Pak dle pokynů na barvě počkejte, až nátěr zaschne. Naneste poté barvu ještě jednou. Zde už si dejte pozor, aby vše bylo rovnoměrné. Pak opatrně odlepte lepicí pásku a čekejte.

Barevné trendy na stěny

Nebojte se výrazných barev, byt zútulní
Autor: AkzoNobel
Každá barva působí na člověka jinak. V barevných centrech si můžete nechat poradit nebo se seznámit s aktuálními barevnými trendy. Barvou roku Dulux 2012 je korálová červeň, která se hodí jak samostatně, tak v kombinaci se studenými odstíny.

„Červená může mít pro řadu lidí nejrůznější význam, připomíná nám, abychom nehledali jednoduchá řešení, ale otevřeli mysl novým myšlenkám a možnostem, které čekají, až budou objeveny,“ říká Marieke van der Bruggen z Estetického centra společnosti AkzoNobel.

Barevné trendy pro rok 2012 by měly být plné optimismu a energie, ve kterých se budou prolínat syté barevné tóny s jemnými tlumenými a pastelovými barvami.

Naše tipy a triky:

Kuchyně: Srdce domu a místo, kde by mělo každému chutnat. Zkuste zabrousit mezi teplé odstíny. Žlutá, oranžová a cihlová by měly spolehlivě podpořit chuť k jídlu.
Ložnice: Volte spíše studenější odstíny. Pro váš klidný odpočinek se dobře hodí barvy typu modré nebo zelené.
Obývací pokoj: Místnost, ve které si můžete dovolit experimentovat. Obecně však platí, že teplé tóny jako červená nebo oranžová by měly být základem.
Koupelna: Svěžest bezpochyby navodí barevné tóny, které známe z koupališť či jiných prostorů, ve kterých dominuje voda. Pracujte se škálou studených barev, jejímž základem je modrá.

Pro inspiraci:

Fotogalerie
7 fotografií