1. Utěsněte všechna okna a dveře

Základem efektivního hospodaření s teplem je samozřejmě kvalitní izolace. Na zásadní opravy je na podzim již pravděpodobně pozdě, přesto však můžete alepoň utěsnit všechny průduchy podél oken a dveří. Do starších oken se dají nalepit gumové pásky pro utěsnění skuliny mezi rámem a samotným oknem. Na spodní hranu dveří můžeme umístit lištu s kartáčkem nebo gumovou stěrkou, které fungují podobně. Vyplatí se také zvýšit práh tak, aby s dveřmi co nejtěsněji lícoval.

2. Topte jen tedy, když to má smysl

Zamyslete se nad tím, zda je nutné, aby topení běželo nepřetržitě. Není výhodnější udržovat v místnostech konstantní teplotu a topit pouze, když jste doma? K tomu jednoduše poslouží termostatické ventily, které sepnou pouze tehdy, klesne-li teplota pod určenou mez. Pokročilejší modely umožňují nastavit přesnou dobu topení nebo spínají tehdy, běží-li zrovna "levný proud". Nejlevnější jednoduchý termostat pořídíte za cca 400 Kč, nejdražší, který je mimo jiné možno kontrolovat přes mobilní telefon, přijde na 5000 - 6000 Kč.

3. Opravdu je třeba topit i na chodbě?

Za úvahu stojí i to, zda náhodou nemáme doma zbytečné horko, případně zda je třeba topit ve všech místnostech. Nejrozumnější je samozřejmě topit  v místnostech, ve kterých se zdržujeme nejvíce. V ložnici, kterou většina lidí během dne příliš nevyužije, si tak můžeme přitopit pouze na večer. Na chodbě, v komoře či na záchodě nemá cenu topit vůbec. Do koupelny se vyplatí umístit elektický přímotop, který ji, pokud potřebujeme, vyhřeje za pár okmžiků.

4. Usměrněte teplo tam, kde je ho třeba

Velmi častý obrázek z našich obývacích pokojů vypadá následovně: radiátor je schovaný za záclonami (večer pro jistotu i za závěsy) a navíc je před ním postavena  sedací souprava. Z hlediska estetického možná dává smysl, že se snažíme radiátor zamaskovat, z hlediska úspory peněz je to však samozřejmě úplná hloupost. Naopak, je třeba udělat vše pro to, aby teplo směřovalo tam, kam má. Na zeď za radiátor se proto vyplatí umístit reflexní folii, která odrazí teplo zpět do místnosti, záclony i závěsy bychom měli zkrátit, nebo je zasunout za radiátor a pohovku přestěhovat k protější stěně. Vyzkoušejte to a skutečně poznáte rozdíl!

5. Větrejte! Ale ne zbytečně dlouho

Větrání obytných prostor je velmi důležitě, hlavně v případě, že jsou kvalitně utěsněné. Mnoho lidí se domnívá, že pokud otevře okno na větračku a nechá ho tak celé dopoledne, je to lepší, než jedno krátké, intenzivní větrání. To je ovšem nesmysl, mnohem vhodnější je rychlé a prudké větrání - všechna okna na 10 nechat minut dokořán a pak zase rychle zatopit. Zdi ani nábytek nestihnou prochladnout a náklady na větrání se tak sníží, vzduch v celé místnosti se přitom během chvíle vymění za čerstvý.

Pokud začnete dodržovat těchto 5 jednoduchých pravidel, garantujeme, že budete po vyúčtování topné sezóny příjemně překvapeni.

Fotogalerie
2 fotografie