Sauna je jedním z typických prvků skandinávské kultury. Žhavá kamna, březové ratolesti a koupel v ledovém jezeře jsou jistě nezapomenutelným zážitkem z dovolené ve finské přírodě. Podobný zážitek si však můžete klidně dopřát dvakrát týdně, a to přímo u sebe doma.

Fantastický doplněk domácnosti

Sauna se v posledních letech stala dostupným doplňkem domácnosti. Záleží pouze na tom, bydlíte-li v běžném bytě, nebo rodinném domě se zahradou. Na počátku budování sauny musíte především zvážit, kam ji umístíte (v bytě je situace o poznání těžší), a zda preferujete saunu suchou (švédskou), nebo parní (finskou). Budování parní sauny je technicky i finančně náročnější.

Pokud chcete mít saunu v bytě, umístěte jí do jeho centrální části, minimalizujete tak úniky tepla. Ideálním místem je tak bytové jádro, kde může sauna tvořit část koupelny. V rodinném domě máte mnohe více možností, saunu můžete umístit v domě nebo do zahrady. Venkovní sauny bývají vždy dražší, na druhou stranu ale mohou ale navozovat atmosféru o pozání bližší zmiňovanému zážitku z dovolené.

Co budete potřebovat?

Interiér sauny je vždy vytvořen ze dřeva - může se jednat o skandinávskou borovici nebo osiku, cedr či třeba olši nebo lípu. Tato dřeva jsou odolná vůči vysokým teplotám a rychlím teplotním změnám, a zároveň mají dobré izolační vlastnosti, což je pro saunu nezbytné. Součástí interiéru bývají především kamna a dále pak lavice v několika úrovních, řídící jednotky pro udržení stálé teploty, teploměr a vlhkoměr, nádoba na vodu, saunové kameny a světlo.

Kamna se liší především podle druhu paliva. Nejobyčejnější, ale také nejsnáze udržovatelná jsou kamna elektrická. Dražší a náročnější jsou kamna na dřevo, která ale podle fajnšmekrů vydávájí mnohem příjemnější teplo a dotvářejí příjemnou, relaxační atmosféru.

Saunové kameny absorbují teplo z kamen, aby ho postupně uvolňovaly a udržovali tak v sauně konstantní teplotu.Tradičním typem kamene je zelený olivín. Světlo by mělo být vždy specializované, musí vydžet vysokou teplotu i vlhkost.

Pozor na vysokou teplotu!

Před prvním vstupem do sauny nastudujte, jak saunování správně provozovat. Jedná se o veskrze příjemnou činnost, přesto jsou s ní spojena rizika související s velmi vysokou teplotu v sauně a následným rychlým ochlazením. Sauna není vhodná pro lidi s chorobami oběhového systému, nebo s akutní horečkou. Velmi důležité je dodržování intenzivního pitného režimu.

Saunu vám vřele doporučujeme. A pokud si ji nemůžete dovolit vybudovat doma, navštivte některé z četných relaxačních center, ten zážitek za to rozhodně stojí.

Fotogalerie
3 fotografie