O mělnickém návrší se vypráví podobná pověst jako o Blaníku. V podzemních slujích v mělnickém návrší spí sám kníže Václav s třemi sty udatnými rytíři a čeká na chvíli, kdy ho bude v nouzi nejvyšší potřebovat jeho vlast. Hluboko po zemí je pak ve starých dubových sudech uložen poklad, který hlídá černý pes s ohnivýma očima. Lidé již dávno o pokladu slýchali z vyprávění, ale nikdo poklad neviděl na vlastní oči. Až jednou, když se četly v kostele pašije, otevřel se podzemní vchod. Kněží vešli dovnitř s hořícími svícemi v rukou. Uviděli poklad, ale ve chvíli, kdy se k němu přiblížili, zavanul vítr a svíce jim zhasl. A již se nikdy nikdo neodvážil do podzemí vstoupit. Poklad prý vyjde sám na světlo a bude vydán lidu. Ale to se stane až tehdy, když vyhoří Mělník až do základů. To se má stát na svátek Nejsvětější Trojice (osmá neděle po Velikonocích). No a protože každému je milejší mít střechu nad hlavou než nějaký poklad, putovali Mělničtí každoročně do kostela Nejsvětější Trojice a prosili za odvrácení ohně od svých domovů.

Na mělnickém zámku žije už téměř 20 let Jiří Lobkowicz (56), potomek starého českého rodu: „Sotva jsem poprvé pohlédl z Mělníka k soutoku Labe s Vltavou, k naší rodinné hrobce, uvědomil jsem si, že navzdory pobytu ve Švýcarsku a v Africe jsem doma právě tady.“ Bydlí zde se svou manželkou Zdenkou Belas Lobkowicz (34) a synkem Robertem Christianem (1).

Zámecká snídaně

Jiří Lobkowicz je pravidelným návštěvníkem své cukrárny, kde tráví hodně času u snídaně. Když ho nezastihnete přes týden, v neděli budete mít určitě štěstí. Tráví zde každé dopoledne po bohoslužbě.

 

Oběd u Svatého Václava

Do restaurace U sv. Václava zve zámecký pán své hosty. Jakmile se má sejít k obědu víc než pět lidí, hoduje se tady. Svatební oběd tu měla i herečka Jitka Čvančarová.

 

Na zdraví!

Pod dohledem zámeckého pána se na Mělníku vyrobí až 90 tisíc lahví vína za rok. A navíc mají Lobkowiczové krásnou tradici. Když se narodil nový potomek Lobkowiczů, dostal nový dřevěný sud a rok před jeho osmnáctými narozeninami se sud naplnil vínem, aby bylo na jeho oslavě co pít.

Magická kaple

Mezi nejmagičtější místa zámku řadí pan domácí kapli sv. Ludmily. Křtil se tu i jeho syn Robert.

Fotogalerie
6 fotografií

Jiří Lobkowicz: Princ se žení, ale bude chuďas

Jiří Lobkowicz: Princ se žení, ale bude chuďas

Z mělnického zámku přišla romantická zpráva. Princ Jiří Jan Lobkowicz (55) se tajně zasnoubil s operní pěvkyní Zdenkou Belas (34)! Blesk zjistil, že…celý článek