Osení je tradiční velikonoční travinou, která zkrášlí české byty a domy. Správnou dobou pro výsev je 10 až 14 dnů před svátky. Existují ale druhy osení, které stačí zasít i týden předem. Pokud zapomenete, nezoufejte. Zajímavou alternativou je i naklíčená čočka, která stůl ozdobí svými zvláštními lístky. Použít můžete i dnes velmi oblíbené microgreens.

 

Video
Video se připravuje ...

Velikonoční osení: Kdy je ten pravý čas ho zasadit? Adam Balažovič/bpž

 

Osení v misce

Budeme potřebovat:

  • misku
  • zeminu
  • hrst pšenice

Postup:

1. Mělkou misku ( výška cca 5 cm) vyložíme do dvou třetin zeminou či pískem. Poté na misku rovnoměrně nasypeme hrst osení a zakryjeme centimetrovou vrstvou zeminy.

Autor: iStock
2. Takto připravený osev přikryjeme talířem či potravinovou fólií a vložíme na teplé místo. Až osení trochu naroste, nádobu odkryjeme a vystavíme na slunce.

3. Osení průběžně zaléváme, ale je potřeba dát pozor na přemokření, aby semínka nezačala plesnivět. Aby vám osení nepřerostlo a vypadalo stále hezky, není nic jednoduššího než ho zastřihnout obyčejnými nůžkami.

 

Osení na vatě ve skořápce

Osení můžete vysít i do skořápek od vajíček, díky tomu získáte roztomilou velikonoční dekoraci. A pokud nemůžete pšenici sehnat nebo potřebujete osení na poslední chvíli, zkuste řeřichu, kterou si pak můžete dát na chleba s vajíčkovou pomazánkou.

Autor: iStock

Jak na to:

Do skořápky dejte vlhkou vatu a na ni semínka řeřichy. Nezapomeňte vatu udržovat vlhkou. Už za pár dní můžete sklízet.