V domech z těch let ho můžete najít prakticky všude. Dělaly se z něj vodovodní a odpadní trouby, sloužil k izolaci elektrického vedení, byl v obkladech interiérů, ve střešních krytinách. Za socialismu byl hojně využíván i v konstrukcí montovaných domků, tzv. Okálů (S dnešními OKAL stavbami nemají nic společného).

logo inspekce.cz
Autor: inspekce.cz
Jenže azbest je smrtelně nebezpečný. Skládá se z mikroskopických vláken, která se průběžně uvolňují. Po vdechnutí se je plíce snaží zlikvidovat, azbest se ale jen tak nedá. Důsledkem jsou záněty a později rakovina plic a pohrudnice. Právě proto je dnes tento materiál zakázaný, nesmí se už používat ani při výrobě brzdových destiček…

Jak azbest v domě najít? Obraťte se na Inspekci.cz

Odhalit azbest v budově či bytě je pro laika téměř nemožné. Nevěřte makléřům, kteří chtějí jen a jen prodat za každou cenu, a chtějte po nich Průkaz zdravotní nezávadnosti nemovitosti. Slušné realitky vám ho obvykle předloží. Pokud ne, máte dvě možnosti. Od koupě raději odstoupit, nebo v případě, že se vám nemovitost opravdu líbí, pozvěte si odborníky, které najdete na portálu Inspekce.cz. Určitě se vám to vyplatí!

Při likvidaci azbestu už dnes musí pracovníci používat ochranné oděvy a masky
Autor: istock.com
Jak to funguje? Do 48 hod po obdržení poptávky objednávky vám zavolá příslušný regionální inspektor nemovitostí a domluví termín návštěvy objektu. Během jediné návštěvy dojde ke kompletnímu prověření domu či bytu. Inspektor, vybavený speciálními přístroji zjistí, zda je v objektu azbest, popř. v jakém množství.  Do čtyř pracovních dnů potom dostanete od Inspekce.cz vypracované hodnocení zdravotních rizik nemovitosti včetně doporučení, zda ji koupit nebo raději ne.