Proč právě tenhle stroj?  Směle se dá přirovnat ke kuchyňskému robotu, který na lince zabere místo za jednoho a zvládne práce za deset. Takový je křovinořez na zahradě.

Do svahů i koutů

Za jednu cenu v sobě spojuje schopnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů a pil. A v tom je ten vtip. S jedním mobilním strojem zvládnete celou řadu prací v různých, i těch nejnáročnějších terénech.  Možná vás napadne, proč se při tolika činnostech se strojem vláčet v ruce. Tak na to zapomeňte. Aby byla práce pohodlná, jsou křovinořezy při práci zavěšeny na ramenní nebo zádové popruhy a k tomu mají většinou řídítka ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Takže když sečete třeba ve svazích, v různých stísněných zákoutích a na jiných těžko přístupných místech, jste mnohem obratnější.

Autor: Oleo Mac

Trávník bere šmahem

Jak je možné, že jeden stroj zvládne víc prací? Jednoduše k němu připojíte spoustu nástrojů. K základnímu příslušenství patří strunová hlava, se kterou dokonale posekáte běžný trávník. „Ideální je, když má hlava poloautomatický systém Tap and Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu, nebo systém Load and Go, který umožňuje mimořádně snadné navíjení vyžínací struny bez nutnosti rozebírání strunové hlavy,“ říká produktový manažer Tomáš Maryška ze společnosti Mountfield. Za chodu stroje je pak struna břitem uloženým v krytu stroje automaticky zkrácena na příslušnou délku. A vy jen sečete.

Autor: Mountfield
  

Křoví nemá šanci

Potřebujete kolem plotu zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo nezvladatelné náletové křoviny?  Stačí vyměnit strunovou hlavu za tří, čtyř, osmizubý kotouč nebo tříramenný nůž a tuhá tráva nemá šanci. S nálety i se slabšími dřevinami si pak poradí ještě silnější 22 nebo dokonce 80zubý kotouč.

Autor: Solo

Zvládne i živý plot

Ještě je vám to málo? Tak tu máme třeba prořezávač, který slouží k prořezávání křovin, náletů nebo větví. Do karet vám navíc hraje dlouhé tělo křovinořezu. Spoustu uschlých větví zvládnete pohodlně zlikvidovat přímo ze země, bez balancování na štaflích a žebříku. Příjemnou vychytávkou jsou plotové nůžky s dlouho střižnou lištou, která se dá nastavit v rozsahu 270°. To se hodí právě teď, kdy se přistřihují živé ploty. S dlouhou rukojetí dáte ze země dokonalý tvar i velmi vysokému živému plotu nebo solitérním okrasným keřům. Po nasazení kultivátoru zas není problém obrábět půdu na menších pozemcích nebo záhonech, a to se na podzim počítá.

Autor: archiv

Co by nemělo strojům chybět

  • dekompresní ventil, vstřikovač paliva nebo poloautomatický sytič pro snadné startování
  • antivibrační systém pomocí pružin nebo silentbloků
  • systém Tap and Go nebo Load and Go
  • výfuk s katalyzátorem podle emisních norem EU
  • jednoramenné nebo dvouramenné popruhy