V čem dřevostavba vyniká?

Dřevostavba se vytopí zhruba desetkrát rychleji, což je v době, kdy ceny energií neustále rostou, opravdu pádný argument. K tomu dochází díky velmi dobrým tepelně izolačním vlastnostem dřeva, zatímco ve zděných stavbách je teplo pohlceno zdivem a až poté se vytopí vnitřní prostor, u dřevostaveb je tomu přesně naopak. Je-li dřevostavba kvalitně izolována, tak se v ní teplo udrží mnohem déle. Celkové náklady za vytápění jsou proto výrazně nižší.

Ani tím ovšem výhody dřevostavby nekončí. Vzhledem ke zmíněným tepelně-izolačním vlastnostem dřeva není nutné, aby byl využit materiál o stejné tloušťce jako u zděných staveb. Co to znamená pro obyvatele? Mohou počítat s prostornějším bydlením než u zděné stavby na stejné obytné ploše.

Dalším důvodem je variabilita stavby, která je dána jejím „skládačkovým“ charakterem. Případná budoucí změna dispozic domu je poměrně jednoduchá. Samotná stavba nového domu pak trvá průměrně čtyři měsíce, což je opět mnohem méně než realizace zděné stavby.

Smýšlíte-li zeleněji, jistě vás potěší i ekologicky nenáročná stavba a likvidace. O té se sice momentálně příliš často nemluví, ale co nevidět půjde o velmi aktuální téma. Spousta zděných staveb je nyní na sklonku svého „života“ a v rámci jejich likvidace vznikne spousta nerozložitelného stavebního odpadu. Tento problém se domů z přírodního materiálu netýká.

Autor: Ovelos

A co nevýhody?

V minulých letech byla častým protiargumentem nižší životnost, ale i tuto pihu na kráse vyřešily moderní technologie. Průměrná životnost dřevěné konstrukce dosahuje přibližně sta let a fasádní prvky pak polovinu. To samé nabízí i zděné stavby.

Kolik dřevostavby stojí a na co si dát pozor?

Zatímco v zahraničí je realizace dřevostavby levnější variantou, u nás je tomu stále naopak. Stavba domu s dřevěnou konstrukcí je o 10 až 15 % dražší než stavba stejně velkého zděného domu. Vstupní investici však vyváží budoucí úspora za energie a podstatnou roli hraje i volba stavební firmy. Za podezřele nízké ceny sice stoprocentní výsledek nedostanete, ale stejně tak platí, že nejdražší neznamená nejlepší.

Autor: Ovelos

Na koho se obrátit?

Stavebních firem, které nabízí dřevostavby na klíč, je poměrně mnoho, ale v případě akciové společnosti OVELOS, pozemní stavby, rozhodně nešlápnete vedle.

OVELOS u nás úspěšně zrealizovala více než 800 dřevostaveb, což je mimo jiné jeden z důvodů, proč na firemním webu nenajdete vizualizace, jak je tomu zvykem u většiny konkurenčních společností. Naopak se můžete pokochat bohatou fotogalerii skutečných staveb a posoudit, zda vyhovují i vašim požadavkům.

Společnost OVELOS nabízí realizaci širokého spektra dřevostaveb se zastavěnou plochou od 58 do 220 m² a využívá vysoce kvalitní smrkové dřevo, které je impregnováno proti plísním, hnilobě a škůdcům. Samozřejmě zdravotně nezávadnými materiály bez obsahu toxinů, aldehydů a lepidel.

Vaše nová dřevostavba od OVELOS může stát již za cca 3 měsíce a v rámci komplexních služeb se můžete spolehnout i na bezplatnou pomoc s jejím financováním. Všechny důležité informace najdete na www.ovelos.com.

Fotogalerie
5 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Videospot /Ovelos/