Kdo si myslí, že kutilové vyrážejí do práce s úderem prvních jarních dnů, moc by se pletl.Podle průzkumu, který provedla společnost Hornbach, Češi nehledí na roční období a kutilským činnostem se oddávají celoročně. A je docela jedno, jestli jsou jen vyučení nebo mají vysokoškolský titul. Okřídlen pravidlo o „levých“ vysokoškolácích neplatí. I oni dokážou vzít za práci a zdatně tak sekundují kupříkladu vyučeným řemeslníkům.

Karlovarsko vede

Zajímalo by vás, kde je kutilů nejvíc? Podle průzkumu v Karlovarském kraji a v těsném sledu je pak Praha. Na složitější úpravy si sice kutilové raději zjednají odborníky, ale drobnější úpravy si rádi udělají sami. Zajímavé je, že i do této oblasti pronikla emancipace. Téměř padesát procent českého kutilstva totiž tvoří ženy.

Montérky už se nenosí

Dost možná máte kutila zažitého v tradičních montérkách. Ale ani to už neplatí. Víc než padesát procent kutilů dává přednost pohodlnému civilnímu oděvu. Je to dáno i tím, že dnešní kutilové tvoří víc pro radost a namáhavou a „špinavou“ práci nechávají na profesionálních řemeslnících.

Ženy kutí stejně rády a dobře jako muži.
Autor: Shutterstock.com
Zlepšováky nejsou potřeba

Skoro každý z nás si vzpomene, že v dobách minulých byla doma nějaká ta ručně vyrobená vychytávka, zlepšovák, prostě věc, která nebyla na trhu. V tu chvíli se zručný kutil postaral o to, aby potřebný nástroj, spotřebič nebo pomůcku měl. Výjimkou nebyly ani různě sestavované sekačky. Teď už tato disciplína zcela mizí. „Vylepšováky čeští kutilové již sestrojovat nemusí. Dnešní trh nabízí vše, co kutilové potřebují a z nutnosti něco si vyrobit se stává spíše koníček,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.

Pro nápady na internet

Největším zdrojem inspirace a užitečných informací, na který čeští kutilové spoléhají, je internet. Až 45 % z nich hledá inspiraci na různých webových stránkách. Nebojí se například ani metody pokusu a omylu. Někteří kutilové dosáhli opravdového mistrovství a rádi se o své postupy a výtvory podělí například při soutěžích. Jednou z nich je třeba soutěž Mistr Kutil, kterou právě teď pořádá společnost Hornbach.