Kdo by si po zimě nechtěl doma dopřát trochu jara v podobě narašených jarních květin? Nejoblíbenější jsou vedle tradičních narcisů i pestrobarevné hyacinty s hroznovitými květy nebo tulipány. Když je necháte v chladnější místnosti, můžete se jejich krásou těšit delší dobu. Ale i tak nakonec uvadnou. Hodně lidí je pak jednoduše vyhodí. Ale to je škoda, protože je to trvalka, která může na záhonu dělat parádu několik let. A když nemáte vlastní zahradu, jistě se jich rád ujme někdo z rodiny nebo přátel nebo můžete cibulky zakopat v trávníku před domem.

Odkvetlý hyacint bude potřebovat výživnou půdu

Co tedy s cibulkami po odkvětu udělat? Nejprve musíte odstřihnout květy, aby se hlíza zbytečně nevysilovala tvorbou semeníku. Jakmile začnou hyacinty žloutnout, ukončete zálivku. Listy nestříhejte a nechte je seschnout, samy opadnou. Když jsou cibule suché, opatrně je vyndejte ze substrátu, zbavte zbytků a uložte na suché tmavé místo, kde počkají do podzimu. Ideální dobou pro sázení je podzim, nejlépe konec září a začátek října. Hyacinty jsou náročnější rostliny, potřebují výživnou, lehčí a propustnou, mírně vápenitou půdu. Neuděláte chybu, když místo výsadby obohatíte o vyzrálý kompost. Pro krásné květy potřebují rostliny dostatek slunce. Do jara stihnou dobře zakořenit a podle teploty se na konci března nebo v dubnu můžete těšit na pestrobarevné květy.

Narcis po odkvětu: cibule se nevyvíjí každý rok

I když se většinou cibule sází až v září, na záhon je můžete dát už na jaře. Listy jim v takovém případě nechte. Potřebují středně propustnou půdu a dostatečnou vlhkost. Jen dejte pozor, ať jim nepoškodíte kořeny. Rostliny jsou víceleté a mrazuvzdorné. Nová cibule se u nich nevyvíjí každý rok jako u tulipánů, proto mohou zůstat na jednom stanovišti 3 až 4 roky. Když máte zplanělé narcisy v trávníku, pusťte se do prvního sečení až čtyři nebo šest týdnů po jejich odkvětu.

Co s odkvetlými tulipány?

Stejně jako hyacint se tulipán sází až na podzim. Proto po odkvětu odstraňte květ, ale nechte stvol. Rostlinu nechte zežloutnout a pak teprve odstřihněte listy a vyndejte cibuli. Nechte ji na suchém temném místě vyzrát. Sázet můžete na podzim v září a říjnu, aby stihly rostliny zakořenit, do hloubky 10 až 15 cm. Tulipán prospívá v úrodných, dobře propustných půdách na slunných místech chráněných před větrem. Nesnáší přílišné zalévání. Sázejte tulipány pod trvalky s velkými listy, které přes léto zakryjí nevzhledné žluté listy.

Dobré rady

Cibuloviny jsou krásné, velmi nenáročné a pěstování zvládne každý. Nevyžadují žádné zvláštní podmínky, můžou být pod listnatými keři nebo jen tak v trávníku, ve skalách a dají se pěstovat i v nádobách. Jedinou zásadou, kterou bychom při jejich sázení měli dodržovat, je sázení po větších skupinách. Lépe tak vyniknou. Cibule se dává tak hluboko, aby nad ní bylo tolik půdy, jak velká sama je. Vzdálenost mezi cibulemi má být dvojnásobkem šíře cibule.

Náš tip: Nezapomeňte na místa, kam jste je zasadili. Když se zatáhnou, jsou neviditelné a vám by se mohlo stát, že nad nimi začnete zpracovávat půdu do hloubky.

TIP NA VIDEO: Vytvořte si jarní dekoraci na stůl.

Video
Video se připravuje ...

Jarní dekorace na váš stůl, kterou za pár dní hravě změníte na velikonoční Adam Balažovič