Doba, kdy naše babičky ukládaly máslo do kbelíku se studenou vodou a uzeniny do chladného sklípku, jsou nenávratně pryč. V moderním 21. století máme domácnosti vybavené šikovnými elektrospotřebiči, které si se vším hravě poradí. Někdy se ale zdá, že na to hřešíme a nakupujeme velké množství jídla, které nestačíme zkonzumovat. Některé potraviny se v chladničce, mrazáku, ale i spíži vyskytuje mnohem déle, než by měly, a výsledek? Pokud si nechceme přivodit žaludeční potíže, raději je pak házíme do koše. To nás ale stojí zbytek peníze. Už jste si vůbec spočítali, kolik ročně zbytečně „vyhodíte“ za jídlo?

Na nákup s plným žaludkem

Obchodní řetězce se nás snaží přesvědčit, že potřebujeme velká balení těstovin, luštěnin, sýrů nebo uzenin, že ušetříme nákupem dvoj nebo trojbalení s jedním výrobkem navíc zdarma, ale není to tak docela pravda. Pokud nemáte velkou rodinu, kde se po jídle zapráší, přestanete mít za pár dnů na stejný druh sýra nebo uzeniny chuť a raději si koupíte něco jiného. Takže první základní pravidlo zní – před velkým nákupem si napište seznam, co potřebujete doma doplnit a při nákupu se tím řiďte. A ještě jedna malá rada – nechoďte na nákup s prázdným žaludkem, pak ve vašem košíku skončí i to, co byste si jinak nikdy nekoupili.

Základní třídění

Přišli jste z velkého nákupu potravin? Udělejte si čas a zakoupené jídlo si roztřiďte na čerstvé (mléčné výrobky, vejce, maso a uzeniny, ovoce a zelenina), které musíte uložit do chladničky nebo mrazničky, a ty, které můžete skladovat déle (mouka, cukr, sůl, olej, luštěniny). Čerstvé potraviny kupujte raději v menším množství a pravidelně. V chladničce je ukládejte do určených přihrádek, moderní přístroje mají speciální boxy na zeleninu a ovoce, sýry a uzeniny, u některých typů chladniček lze nastavit u některých boxů samostatně teplotu, například v případě uzenin a sýrů teplotu 0 °C, takže potraviny vydrží o pár dnů déle.

Do lednice

Při větším naplnění ledničky se v ní může zvýšit teplota. Přitom ideální je udržovat v ní 5 °C. Teplotu byste měli kontrolovat teploměrem uvnitř chladničky. Vyplatí se vám také přebalit některé potraviny do papírových sáčků, například tvrdé sýry nebo uzeniny, aby nezačaly plesnivět.

Plná mraznička

Nakoupené zmrazené potraviny (vybírejte si ty v nepoškozených obalech) převážejte domů raději ve speciálních chladicích taškách nebo boxech a doma je ihned dejte do mrazničky. Zmrazovat dále můžete čerstvé maso, ryby, většinu ovoce a zeleniny (tu můžete nejdřív oblanšírovat), houby krátce povařené ve vodě nebo hotová jídla. Pokud je to možné, použijte funkci rychlého zmrazování, aby potraviny zůstaly šťavnaté.
Balíčky potravin před zmrazením označte nálepkou s názvem potraviny a datem uložení. Jídlo pravidelně kontrolujte, stejně tak i teplotu v mrazničce. Pokud dojde rozmražení potravin, znovu je už nezmrazujte.

Kompotům a zavařeninám je nejlépe na polici ve spíži.
Autor: Shutterstock.com

Ve spíži

Pokud máte doma malou studenou spíž, je vyhráno. Uložit v ní můžete všechny potraviny, které vydrží delší skladování, od kompotů a zavařenin přes luštěniny, mouku, cukr a sůl až po konzervy. Stejně jako u všech potravin platí, že byste je neměli nakupovat ve velkém. V prodejně si také prohlédněte, zda nemají porušený nebo vlhký obal. Mouku, strouhanku, ale i těstoviny nebo třeba kroupy se vyplatí přesypat do sklenic s patentním víčkem. Někdy se totiž stane, že si domů přinesete parazity, například moučné moly, kteří pak mohou kontaminovat i další uložené potraviny. Také spíž byste měli mít rozdělenou podle druhů potravin tak, abyste měli přehled a některé potraviny nenasály pach jiných.

Než začnete rozbalovat

Pokud otevřete nebo rozbalíte některou trvanlivou potravinu, může se začít rychleji kazit, platí ho hlavně o kompotech, zavařeninách a konzervách, načaté je tedy vždy raději uložte do chladničky. Sušené koření se vyplatí přesypat do prachovek se zabroušeným hrdlem, stejná zásada platí pro načatou kávu nebo sypaný čaj.

Vínu je nejlépe ve vinném sklepě nebo vinotéce.
Autor: s
Víno patří do sklepa

Pokud máte doma pár lahví vína, postačí je postavit do spíže na tmavší místo. Milovníci vína by ale měli uvažovat o malém vinném sklípku, případně pořízení speciální vinotéky. Správně byste měli láhve s vínem skladovat naležato při teplotě 11 až 14 °C. Víno by mělo omývat korek, aby nevysychal.

Nezapomeňte

V místnosti, kde skladujete víno, by neměly být aromatické potraviny, ani přístup světla.

Skladovací desatero

1. Při nákupu si vybírejte kvalitní potraviny v nepoškozeném obalu.
2. Na obalu si vždy přečtěte doporučení výrobce, jak potravinu správně skladovat.
3. Všechny prostory, kde skladujete jídlo, musíte udržovat v čistotě.
4. Na skladované potraviny používejte vhodné obaly (papírové a mikrotenové sáčky, plastové potravinové boxy a podobně).
5. Nikdy k sobě nedávejte potraviny, které by se mohly kontaminovat, zvlášť například ukládejte do chladničky, maso, ryby, drůbež, vejce, zeleninu nebo ovoce.
6. Zásoby potravin pravidelně kontrolujte, staré jídlo vyhoďte. Pokud je to možné, obaly roztřiďte do kontejnerů na separovaný odpad.
7. Potraviny se specifickou vůní skladujte zvlášť (česnek, brambory), zrající sýry dejte do uzavíratelných plastových boxů.
8. Potraviny, na kterých jste našli stopy plísně, ihned vyhoďte. Platí to i v případě kompotů, zavařenin nebo pečiva.
9. K uskladněným potravinám nikdy nedávejte jiné věci, například kosmetiku, léky nebo chemikálie.
10. Pokud si nejste jisti kvalitou nebo stářím potravin, raději je zlikvidujte.