Už ve starém Římě byl celer považován nejen za vynikající zeleninu, ale i za uznávaný lék. U nás se pěstují tři druhy, které rozdělujeme podle toho, jakou část pak využíváme. Pro hlízu (bulvu) se sází celer hlíznatý, i když z něj se dá využít celá rostlina. Kvůli čerstvým řapíkům pěstujeme celer řapíkatý. Používá se jako jemná zelenina, hodně se podobá celeru hlíznatému, ale jeho malý kořen nevyužijete. Celer listový zaručuje sklizeň jemných a velmi aromatických listů.

Většina z nás má celer zažitý jen jako dobrou zeleninu do polévky.
Autor: Shutterstock.com
Ani kousek nazmar

Co všechno se dá z celeru zpracovat? Semena, listy, stvoly i bulva. V kuchyni se aromatická nať celeru používá obdobně jako petrželka do polévek, omáček, nádivek, salátů, pomazánek, karbanátků, masových směsí. Hlízy najdou uplatnění ve studené a teplé kuchyni při přípravě hlavních jídel. Vynikající je například roláda z listového těsta plněná celerem a uzeným masem. Hodí se i jako příloha, kdy dušený celer nahradí brambory. A co teprve v nápojích! Když třeba nastrouhanou hlízu a nasekanou nať povaříte a osladíte medem. Sušené listy, dužina nebo semena se používají jako koření.

Vitamínová bomba

Řapíky a listy obsahují 95 procent vody, důležité minerály, zejména fosfor, železo, zinek, vápník, sodík, hořčík a jód, dále vitamin C, B1, B2 a provitamin A. Kromě toho jsou v celeru vzácné éterické oleje, které působí antibakteriálně a antimykoticky. V celerové bulvě byste našli 84 procent vody, vitaminy B1, B2, B3 i C, provitamin A, minerální látky, sacharidy, pektin a vlákninu. A proč nám tak chutná v jídle? Tato zelenina je nejbohatší potravinou na přirozenou sůl, která na rozdíl od známé kuchyňské soli organismu prospívá.

Pravidelné pití celerové šťávy pomůže proti spoustě chorob.
Autor: Shutterstock.com
Naroste vám hříva

Většina z nás má celer zavedený jako životabudič. Není divu, když toho tolik dokáže. Povzbuzuje chuť k jídlu, upravuje funkci žaludku, napomáhá snižovat cholesterol v krvi, celkově krev pročišťuje a podporuje detoxikaci organismu. Ve stresových situacích posiluje a vyživuje nervy. Kromě toho působí močopudně, proti dně i revmatickým onemocněním. A protože je plný vitaminů skupiny B, prospívá kůži, rostou po něm krásně vlasy, nehty a pomůže ke zdravému zraku.

Dokonalý na kocovinu

Celer je také velký bojovník proti rakovině, a to díky vysokému obsahu hořčíku a dalších skupin látek ochraňujících tělo před karcinogeny. Velice užitečné je jíst celer denně nebo pít celerovou šťávu, po které se dobře spí a navíc je i skvělý lék na kocovinu. Využít se dá na překyselení žaludku, které se projevuje nepříjemným pálením žáhy. A aby toho nebylo málo, pomůže konzumace celeru při migréně, depresích, zánětech jater, ledvin, močového měchýře a některých alergických reakcích.

Šťávou proti křečovkám

Celeru bychom si měli vážit i pro dostatek organického sodíku. Ten za přítomnosti hořčíku a jemu podobných látek pomáhá udržet anorganický vápník v rozpustném stavu, a tím se lépe vylučuje z těla. Kdo chce preventivně prospět svému zdraví a zabránit propuknutí nemocí typu artritida, křečové žíly, cukrovka, hemeroidy, žlučníkové a ledvinové kameny, měl by pravidelně pít celerovou šťávu!