Froté doplňky ovlivňují atmosféru každé koupelny a dokážou zpříjemnit začátek nového dne. Hned od rána se můžete nechat hýčkat hebkými ručníky a osuškami, které lze sladit s odstínem koupelnových obkladů či jiných doplňků. Barevnost koupelnového textilu ale může být dána i jen vaší náladou či založením. Pokud jste např. při návštěvě Provence propadli fialovému mámení lánů levandule, stejná barva vás může vítat den co den ve vaší koupelně. Konečně – stále si členové vaší domácnosti ručníky pletou? Pak pořiďte tatínkovi čokoládově hnědý, synovi černý, dceři v barvě tmavě fialové a sobě smetanově bílý. Plést už se nebudou.

To nejlepší pro vaše tělo

Pro to, aby froté ručníky či osušky mohly hýčkat vaše tělo a zároveň dostatečně sály vlhkost z vaší pokožky, je prvním předpokladem zvolit kvalitní výrobky. Znamená to vybírat produkty s vysokou gramáží. Gramáž, neboli hmotnost na metr čtvereční, začíná u kvalitních výrobků na 450 g/m2, čím je pak vyšší, tím lépe. O luxusním pocitu z doteku ručníku ale rozhoduje také délka vláken a smyček, což uživatel vnímá jako „to nadýchané“. Dlouhý vlas je měkký a hebký, krátký a hustý zajistí spíše masážní efekt. Ručníky s delší smyčkou také lépe sají.

Správná péče

I sebekvalitnější a sebedražší výrobek vám ale nemusí sloužit tak, jak byste si přáli, pokud se o něj nebudete náležitě starat. Neznamená to nijak náročnou péči, je nutné jen dodržovat pravidla údržby, tedy především praní. Jen správný postup totiž zachová hebkost materiálu, stálou barevnost a správnou funkčnost. Ručníky se doporučuje před použitím vyprat, tmavé barvy samostatně, a používat vhodné prací prostředky. Např. na barevné ručníky jsou vhodné přípravky speciálně určené pro praní barevného prádla a také tekuté prací prostředky, které se lépe rozpouští. Bílé výrobky naopak perte v prášku, neboť jen ten obsahuje optické zesvětlovače. Při praní nepoužívejte aviváž, aby se nesnížila savost materiálu. Pro udržení měkkosti je vhodné při praní přidávat namáčecí prostředky, ve vláknech se tak nebude usazovat vodní kámen. Prací prostředky dávkujte podle návodu na jejich obalu. Ručníky pak sušte ideálně volně v sušičce pro udržení hebkosti a objemnosti, při sušení na radiátoru se mohou vlákna polámat a poničit. Nedoporučuje se také žehlení, aby nedošlo ke slehnutí smyčky. Pokud naleznete zatrženou smyčku, je možné ji bez obav odstřihnout.